Türkiye’de Kanserin En Büyük Sebebi Sigara

Hastalıklar
ABD Ulusal Kanser Enstitüsü Uluslararası Programlar sorumlusu Dr. Ben Prickril, yenilen gıdaların niteliğinin kanserle ilişkilendirmeye sebep olabileceğini belirterek, ”Çok yüksek miktarda yağ, ...
EMOJİLE

ABD Ulusal Kanser Enstitüsü Uluslararası Programlar sorumlusu Dr. Ben Prickril, yenilen gıdaların niteliğinin kanserle ilişkilendirmeye sebep olabileceğini belirterek, ”Çok yüksek miktarda yağ, şeker ve tuz tüketimi bazı kanser türlerinin ortaya çıkmasında ciddi bir sebep olarak görülebilir. Örneğin meme kanserinin obez kadınlarda görülme ihtimali biraz daha yüksek” dedi.

ABD hükümetinin bilim burslarıyla Türkiye’ye gelen ve burada çeşitli temaslar gerçekleştirecek olan Prickril, yaptığı açıklamada, kanserin gıda ile ilişkilendirilmesiyle ilgili konularda görüşmeler yapacağını söyledi.

Türkiye’de keşfedilmiş yeni teknolojik gelişmelerin, pazara sunulmasına yardımcı olacak görüşmelerde de bulunacağını ifade eden Prickril, ”Bilim adamları tarafından yapılan buluşların özel sektöre iletilmesi ve onlar arasında bir bağ kurulmasını amaçlıyoruz. Hem devlet yetkilileri, hem üniversiteler hem de halktan kişilerle görüşmeler olacak” dedi.

Türkiye’de kanser görülme vakalarının yıllık olarak yüzde 6 dolayında bir artış gösterdiğine işaret eden Prickril, ”Kanseri tetikleyen en önemli nedenlerin başında birincisi sigara kullanımı, ikincisi yediğimiz gıdalara dikkat edilmemesi ve yeteri kadar egzersiz yapılmaması geliyor” diye konuştu.

"TÜRKİYE’DE KANSERİN EN BÜYÜK SEBEBİ SİGARA"

Prickril, bütün bunlara dikkat edilmesi durumunda bir çok kanser çeşidinin aslında önlenebileceğini vurguladı.

Prickril, ”Türkiye’de kanser görülmesinin en büyük sebebi sigara tüketimi. Sigara tüketimini limitlerseniz ve sigarayı tamamen bırakırsanız kanser riskinizi ciddi bir şekilde azaltmış olursunuz” dedi.

Genel olarak kanser ile gıda arasında direkt bir bağlantı olmadığını ancak yenilen gıdaların niteliğinin kanserle ilişkilendirilmeye sebep olabileceğini ifade eden Prickril, çok yüksek miktarda yağ, şeker ve tuz tüketiminin bazı kanser türlerinin ortaya çıkmasında ciddi bir sebep olarak görülebildiğini belirtti.

”Meme kanserinin obez kadınlarda görülme ihtimali biraz daha yüksek” olduğunu belirten Prickril, kanserde erken teşhisin çok önemli olduğunu ifade ederek, düzenli olarak kanser kontrollerine gidilmesini önerdi.

Prickril, yapılan araştırmalarda GDO’lu gıdaların kansere yol açtığına dair resmi bir bulgu bulunmadığını savunarak, ABD’de 20 sene önce gıda zincirine katılan GDO’lu gıdaların çok geniş kitleler tarafından kabul gördüğünü, dünyada 5 yılı aşkın sürede GDO’lu ürün ihtiva eden gıdaların milyonlarca insan tarafından yaklaşık 2 trilyon öğüne tekabül edecek şekilde tüketildiğini kaydetti.

"KANSERİN YÜZLERCE ÇEŞİDİ VAR"

Prickril, dünya çapında en çok görülen kanser türlerinin akciğer, meme, kolon ve kalın bağırsak, mide ve prostat kanserleri olduğunu, dünyada hemen hemen her ülkede kadınlarda en çok meme ve rahim ağzı kanserlerine rastlandığını belirtti.

En çok ölümle sonuçlanan kanser türünün akciğer kanseri olduğuna işaret eden Prickril, akciğer kanserinin tek başına dünya çapında kanserden ölümlerin üçte birinin sebebini oluşturduğunu söyledi.

Bir çok insanın kanserin bir kaç çeşidi olduğunu düşündüğünü ancak kanserin yüzlerce çeşidi bulunduğunu belirten Prickril, ”Bu kanser türlerinin bazıları gelişmiş ülkelerde bazıları da gelişmekte olan ülkelerde daha sık görülüyor. Meme kanseri hem gelişmekte olan hem gelişmiş ülkelerde görülüyor. Akciğer kanseri sigara tüketiminin çok yüksek olduğu ülkelerde görülüyor” dedi.

Brokolinin kansere iyi geldiğine dair net bilimsel veri bulunmadığını da belirten Prickril, ”Ama dengeli bir diyetiniz olsun, her şeyden dengeli bir şekilde yiyin. Meyve ve sebzelerinizi çok iyi şekilde yıkayarak tüketin” diye konuştu.

AA