Sigara zatürreye davetiye çıkarıyor

Hastalıklar
Sigaraya bağlı oluşan zararlar nedeniyle, ölümle sonuçlanabilen üst solunum yolu hastalığına yol açan zatürre (pnömokok) mikrobunun, nefes borusu ve akciğerlere daha kolay yayılarak hastalık riskini a...
EMOJİLE

Sigaraya bağlı oluşan zararlar nedeniyle, ölümle sonuçlanabilen üst solunum yolu hastalığına yol açan zatürre (pnömokok) mikrobunun, nefes borusu ve akciğerlere daha kolay yayılarak hastalık riskini artırdığı belirtildi.

Türk İç Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastalıktan korunmak için 65 yaş üstündekiler, kalp, tansiyon, böbrek, akciğer gibi kronik hastalığı bulananlar ile bağışıklık sistemi bozukluğu olanların yanı sıra sigara kullananların da zatürre aşısı yaptırması gerektiği söyledi.

Ünal, birçok hastalıktan korunmada aşının en etkili yol olduğunu belirterek, çocukların bazı hastalıklardan korunmasında erişkin aşılamasının önemli olduğunu bildirdi.

Halk arasındaki zatürre olarak bilinen pnömoni hastalığının, akciğer dokusunun iltihaplanması ile ortaya çıktığına işaret eden Ünal, bazı zatürre türlerinde hasta kişiden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski bulunduğunu anlattı. Ünal, hastalığın genellikle hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşmasıyla meydana geldiğine dikkati çekerek, ‘Genelde hastalığa neden olmayan mikroplar, vücut savunması zayıflamış olanlarda zatürre oluşturur. Dolayısıyla zatürrenin oluşmasında bulaşmadan çok kişinin vücut direncini kıran risk faktörleri önemlidir’ dedi.

Zatürreye zemin hazırlayan grip ve benzeri viral solunum yolu enfeksiyonlarının çok bulaşıcı olduğunu vurgulayan Ünal, mikrobun hapşırık ve öksürükle yayılabildiği gibi ağız ve burun salgılarının bulaştığı bardak, mendil, çatal- kaşık gibi eşyalar aracılığıyla diğer kişilere geçebildiğini vurguladı. Ünal, zatürrenin tüm dünyada en sık görülen ve en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasında yer aldığını dile getirdi.

Ünal, zatürrenin, özellikle bebeklerde, çocuklarda, yaşlılarda ve bilinen başka bir hastalığı olan kişilerde daha ölümcül olabildiğine değinerek, ‘İleri yaş, akciğer hastalıkları (KOAH, bronşektazi, akciğer kanseri), kalp, böbrek, karaciğer, şeker, sinir sistemi hastalıkları (kas hastalıkları, inmeler, bunama), yutma güçlüğü yapan durumlar (çene, kas, sinir hastalıkları, tümörler, yemek borusu hastalıkları), bağışıklık sistemi hastalıkları (AIDS, kan ve lenf bezi kanserleri) bulananlar risk altındadır. Bunun dışında sigara ve alkol kullanımı, grip salgınları da riski artıran önemli faktörlerdir’ ifadesini kullandı.

-‘Sigara dumanına maruziyet riski artırıyor’

Zatürreden korunmak için risk faktörlerinin ortadan kaldırılması gerektiğini vurgulayan Ünal, özellikle yüksek riskli gruba grip bulaştırabilecek kişilerin mutlaka aşılanması gerektiğini bildirdi.

En sık rastlanan zatürre mikrobunun ‘Streptococcus pneumoniae’ olduğunu anlatan Ünal, bu bakteriye karşı geliştirilmiş pnömokok aşısının da bulunduğunu belirtti. Ünal, söz konusu aşının yüksek riskli kişilerde uygulanması gerektiğini ifade etti.

Bağışıklık sistemi normal olduğu halde kalp, akciğer, şeker hastalığı olanların, alkolizm, siroz, beyin-omurilik sıvı kaçağı gibi kronik hastalığı bulunanların da zatürre aşısı yaptırması gerektiğini belirten Ünal, bunun dışında bağışıklık sistemi yetersiz olanların, AIDS taşıyıcılarının, 65 yaş üzerindekilerin, dalağı alınmış kişilerin, bazı kan hastalıkları bulunanların, kronik böbrek hastalığı olanların ve organ nakli yaptıranların aşılanmasının uygun olduğunu söyledi.

Ünal, ‘Yapılan araştırmaya göre, sigaraya bağlı oluşan zararlar nedeniyle hastalığa yol açan bakteri nefes borusu ve akciğerlere daha kolay yayılabiliyor. Dolayısıyla sigara kullanımı zatürre gelişme riskini artırıyor. Bunun dışında pasif içicilik olan sigara dumanına maruziyet de zatürre riskini yükseltiyor’ diye konuştu.

Zatürre tanısı konan hastalarda ciddi oranda sigara kullanımı öyküsü bulunduğunu anlatan Ünal, her türlü tütün ve tütün ürünlerinden uzak durulması gerektiği uyarısında bulundu.

Ünal, yetişkinlerin zatürreden korunması için çocukların da aşılanması gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

‘Aşı, çocuklarda zatürreyi engellediği gibi zatürre mikrobunun boğazda taşınmasına da engel olur. Enfeksiyon, çocuğun boğazında taşınmadığı için erişkinlere de bulaşmıyor. Böylece aşılanan çocuğun büyükbabası, aşılı olmadığı halde zatürreye yakalanmıyor.’