Yanlış saç boyası tercihi, birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Dermatolog Şafak Güneş, kimyasal boyaların saçlı derinin dengesini bozduğunu söylüyor. Güneş, saç boyama sıklığının azaltılmasını belirtirken, Dermatolog Zerrin Baysal ise kimyasal boyalar gibi doğal gibi gözüken boyaların da baş ağrısı, saçlı deride sulantılı yaralar, kepeklenme, kuruma ve kopmaya neden olacağını belirtti.
Güzel görünmek, beyazları kapatmak ve özellikle sıkıntılı zamanlarımızda değişiklik yapmak için saçlarımızı boyatır, dış görünüşümüzde değişikliğe gideriz. Ancak kimyasal saç boyaları ve piyasada ‘doğal’ denilerek satılan birçok saç boyası saça zarar verirken birçok hastalığa da davetiye çıkarıyor. Uzmanlar, saç boyalarının baş ağrısı, kaşıntı, saçlı deride sulantılı yaralar, kepeklenme, saçta incelme, kuruma ve kopmaya neden olduğunu söylüyor.
Kimyasal saç boyaları, oksijen bazlı krem ve sentez pigmentlerinin karıştırılması ile elde ediliyor. Okside olan boya pigmentleri, saçın içerisine girer, saçta birikir ve çıkamaz. Bu nedenle saçın beslenme ve bakımını sağlayan köklerdeki yağ, saç uçlarına doğru etki edemez ve kırık uçlar, saçta kuru, mat bir görünüm oluşur. Hospitalium Hastanesi Dermatoloğu Şafak Güneş, kimyasal boyaların saçlı derinin dengesini bozduğunu söylüyor. Saç boyalarındaki hidrojen peroksit ve amonyak gibi maddelerin saçın dış koruyucu tabakasına zarar verdiğini belirten Güneş, "Bu kimyasal maddeler saçlarda kuruma, matlaşma, deride yaralara ve saçların kırılarak dökülmesine yol açar. Özellikle hamileler, saçlarını kesinlikle boyatmamalıdır.” dedi. Güneş, ayrıca saç boyama sıklığının azaltılması gerektiğinin altını çizdi.
Ambalajında "doğal" yazan birçok saç boyası, içeriğinde kimyasal madde bulunduruyor.
Doğal saç boyasının kına ve meyve özlerinden oluşması gerektiğini belirten Memorial Hastanesi Dermatoloğu Zerrin Baysal ise "doğal" olarak satılan boyaların birçoğunun doğal olmadığını iddia etti. Doğal görünümlü kimyasal saç boyalarının sağlığı tehdit ettiğini anlatan Baysal, "Bu tür boyalarda kına rengini koyulaştırmak için boyanın içine ‘pikramat’ adlı madde koyuluyor ancak bu madde tamamen kanserojeniktir. Kimyasal boyalar gibi bu tür doğal boyalar da başağrısı, saçlı deride sulantılı yaralar, kepeklenme, kuruma ve kopmaya neden olur. Halkımız doğal yazan her boyanın doğal olduğunu düşünmemeli.” şeklinde konuştu. Baysal, Avrupa’da Kontrol Edilmiş Doğal Kozmetik (BDİH) sertifikası olan boyaların kimyasal madde içermeyen ürün olduğunu vurguladı.
Boyanın doğal olduğunu nasıl anlarız?
İçeriğinde rezorsinol, amonyak, phenylene diamine ve hidrojen peroksit maddeleri bulunmaması gerekir.
Boyanın kutusunda Avrupa‘da Kontrol Edilmiş Doğal Kozmetik (BDİH) sertifikası bulunmalı.
Doğal boyalar, saç rengini açamaz. Saç kutusunda koyu saç rengini, sarıya boyayabileceğinizi gösteriyorsa, doğal değildir.
Doğal boyalarda, boyamadan bir süre sonra boya akar ve beyaz saçlar görünmeye başlar.