Meme kanserinde alınacak önlemler ve Ölümle sonuçlanan kanser türleri içinde meme kanseri ikinci sırada yer almaktadır. Halbuki erken tanı veya teşhis konulduğu zaman tedai edilebilir bir hastalıktır. Meme kanserinin erken teşhis edilebilmesi için hayat kurtaran 3 kuralın uygulanması gerekmektedir. Bunlar; kendi kendine muayene, klinik muayene ve mamografi’dir.
Kural 1 – Kendi kendine muayene:
Her kadının memesini iyi tanıması gerekmektedir. Kendi meme dokusunu iyi bilen kadınlar, memede oluşabilecek değişiklikleri daha önceden anlamaları mümkündür. Her ay 20 dakikalık kendi kendine muayene memenizi iyi tanımanıza ve değişiklikleri fark etmenize imkan sağlayacaktır.
20’li yaşlardan itibaren yapacağınız meme muayenesi memenizi tanımak bakımından çok önemlidir. Kendi kendine meme muayenesini adet bitiminde veya adetin 5-7. gününden sonra yapmanız daha uygundur. Gebe ya da menopozda olan kadınların her ay aynı günde muayene yapmaları gerekmektedir.
Kendi kendine meme muayenesini ayna karşısında yapabileceğiniz gibi, düz bir yerde yatar vaziyetteyken veya banyoda köpüklendiğinizde ellerinizle yapabilir, bir değişiklik hissettiğinizde hemen doktora başvurabilirsiniz.
Dikkat edilecek muayene bulguları ise şöyledir;
Kollarınızı yukarı kaldırdığınızda meme başlarında kayma var mı bakılmalı,
Ciltte portakal kabuğu görünümü olup olmadığı,
Bölgesel kızarıklıklar var mı?
Meme başında içe doğru bir çekinti meydana geliyor mu?
Ciltte bölgesel çökme oluşmuş mu?
Olağan dışı bir ağrı var mı?
Meme başından kendiliğinden akıntı oluyor mu veya tek kanaldan bir kanlı akıntı söz konusu mu kontrol edilmelidir.
Kural 2 – Klinik muayene:
Klinik ortamda doktor tarafından yapılan meme muayenesineklinik meme muayenesi denmektedir. Doktorun da yaptığı meme muayenesi sizin kendi kendinize yaptığınız muayenesine benzemektedir. 40 yaş altı kadınların iki yılda bir, 40 yaş üstü kadınlarında yılda bir yaptırmaları tavsiye edilmektedir.
Kural 3 – Mamografi taraması:
Meme kanserini erken evrede tanı konulmasını sağlayabilenmamografi X ışınlarından faydalanılarak uygulanmaktadır.Mamografi taraması ile hiç şikayeti olmayan kadınlarda bile elle muayenede fark edilemeyecek kadar küçük kitlelerin yakalanması, hatta kanser öncüsü olan hücresel değişiklikleri bile tanılamak mümkün olmaktadır. Mamografi taraması yaptırılarak tümörlerin %80-90 kadarı elle hissedilmeye başlamasından 2 sene kadar evvel tespit edilebilmektedir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte mamografide elde edilen görüntüler dijital ortama aktarılıp kaydedilebilmektedir.
Bütün kadınların 35 yaşında sonraki taramalara temel oluşturacak bir mamografi filmi çektirmeleri önerilmektedir. 35 yaşından sonra özellikle 40 yaşından itibaren her yıl çektirilecek mamografi filmi ile önceden çektirilen film arasındaki değişimler doktor tarafından takip edilecektir. Ailesinde meme kanseri olan biri varsa mamografi taramasına normal kadınlardan 10 yıl daha erken başlanılmalıdır.
Mamografi taramasından iyi netice alabilmek için adetin 4.5. gününden sonra yaptırılmalı, koltukaltlarına deodorant, pudra ya da krem sürülmemelidir. Bu tür etkenler Mamografide kaliteyi düşürmektedir. Önceden çektirdiğiniz mamografi kayıtlarını ve bilgileri bulundurun ki, önceki durumla şimdiki durumun kıyaslaması yapılabilsin. Bu sayede erken tanılama şansınızı arttırın.-mailce.com