Güney Amerika ülkesi Kolombiya’da 22 bin 612 zika virüsü vakası olduğu açıklandı. Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos zika vakalarının yüzde 66 arttığını bildirdi. Santos bu zamana kadar annesi virüse yakalandığı için mikrosefali rahatsızlığıyla doğan bebeğe rastlamadıklarını da belirtti.
Ulusal Sağlık Enstitüsü ise ülke genelinde 25 bin 645 vaka bulunduğunu, bunun 22 bin 612’sine kesin tanı konulduğu, ancak 3 bin 33 kişinin zika virüsü taşdığından şüphelendildiği aktarıldı. Ülkede 3 bin 100 kadının da zika virüsü taşığı kesinleşti. Dünya Sağlık Örgütü de (WHO) Latin Amerika’da 4 milyon vakanın görülebileceği ve virüsün tüm dünyaya yayılabileceği uyarısını yapmıştı.
YÜZDE 80’İ KAYDA GEÇMİYOR
Orta Amerika ülkelerinden Honduras’ta da 16 Aralık’tan bu yana 4 bin 400 zika vakası görülmesinin ardından ülkede milli seferberlik ilan edildi. Binlerce kişi süpürgeler, kürekler ve çapalarla zika virüsünü taşıyan sivrinekleri temizlemek için adeta savaş açtı. 200 bin kişi de sivrisinek larvalarının olduğu düşünülen bölgeyi su ve böcek ilacıyla dezenfekte etti. Honduras Devlet Başkanı Juan Orlando Hernandez virüsün yayılmasını engellemek için 10 milyon dolar ayrıldığını açıklamıştı.
Zika, grip benzeri belirtiler ve alerjik semptomlarla kendini gösterdiğinden, vakaların yüzde 70 ila 80’inin doktor kontrolünden geçmediği düşünülüyor. Öte yandan İngiliz biyoteknoloji firması Oxitec’te görev yapan bilim insanları, zika virüsü ile savaşmak üzere genetiği değiştirilmiş sivrisineklerin, birkaç ay içinde doğaya salınacağını açıkladı. Daha önce Brezilya’da “aedes aegypti” türü sivrisineklerin yaydığı dang hummasıyla mücadele etmek için GDO’lu sivrisinekler kullanılmış ve virüsü yayan sivrisinekler yüzde 90, dang humması vakaları da yüzde 99 azalmıştı.