Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sayarlıoğlu, halk arasında “Japon hastalığı” olarak bilinen ve genellikle Asya ülkelerinde görülen “takayasu arteriti“nin özellikle 40 yaş altındaki kadınlar için risk oluşturduğunu belirtti.
Sayarlıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, takayasu arteriti hastalığının, genetik ve çevresel bazı etkilerin varlığında, bağışıklık sisteminin anormal çalışması sonucu ortaya çıktığını söyledi.
Bunun romatizmal bir hastalık olduğunu, romatoloji uzmanlarınca teşhis ve tedavi edildiğini anlatan Sayarlıoğlu, hastalığın, aort ve ana dallarında damar duvarında iltihaplanma görülmesiyle ortaya çıktığını kaydetti.
Hastalığın genellikle 10 ila 40 yaş arasındaki kadınlarda görüldüğünü ifade eden Sayarlıoğlu, “Nabızsızlık hastalığı olarak da bilinen takayasu arteriti hastalığına karşı özellikle 40 yaş altındaki kadınların bilinçli olması gerekir. Dünyada her bölgede görülebilir ancak Asya toplumlarında daha sıktır. Japonya’da her yıl 150 yeni hastada kendini göstermektedir.” bilgisini verdi.
Sayarlıoğlu, hastalığın genellikle halsizlik, isteksizlik, yorgunluk, kilo kaybı, hafif ateşle ortaya çıktığını dile getirdi.
Japon hastalığı (Takayasu Arteriti) nedir?