Domuz gribi ile ilgili uyarılar, önleyici sağlık hizmetleri açısından farklı kazanımlar sağladı. El yıkama başta olmak üzere hijyen uyarıları vatandaşta tesir gösterince, hastanelerde poliklinik, enfeksiyon vb. servislerdeki şikayetlerde, hasta yoğunluğunda ciddi düşüşler yaşandı.
Uzmanlar, aralık ayının ortalarından sonra domuz gribinin yükselişe geçeceğini ifade ediyordu. Hatta havaların soğumasıyla virüsün daha hızlı yayılıp ölümleri katlayacağı öne sürülüyordu. Fakat son bir ayda hastaneler ve sağlık ocaklarına grip şikayetiyle gelenlerdeki ciddi azalma bunun aksini gösteriyor. Özellikle Kurban Bayramı’ndan sonra grip şikayetiyle sağlık kuruluşlarına yapılan başvurular yüzde 50’ye varan oranlarda düştü.
Bu durum iki nedene bağlanıyor: "Vatandaş artık paniklemiyor. İkincisi artan hijyen bilinci hastalığı engelliyor." Öte yandan resmi olmayan rakamlara göre Türkiye’de 6 milyon kişi domuz gribine yakalandı. Uzmanlara göre, bu kadar çok hastalanıp iyileşen varsa virüs yükselişe değil düşüşe geçer. Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre, domuz gribi kaynaklı ölümlerin sayısı 415. Şu ana kadar aşılanan kişi sayısı ise 2 milyon.
İstanbul Bakırköy Sadi Konuk Devlet Hastanesi‘nde kasım ayında günlük 2 bine kadar çıkan acil vaka sayısı günlük 900’lere kadar düştü. Esenyurt Devlet Hastanesi‘nde 2 bin olan acile başvuru rakamları bin civarına geriledi. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi‘ndeki grip polikliniğine kasım ayında ortalama 150-200 hasta gelirken, bu rakam 20’lere kadar indi. Diğer taraftan özel hastanelerdeki polikliniklerdeki hasta yoğunluğu yüzde 30 azaldı. Sağlık ocakları da önceki aylardaki yoğun grip mesailerinden kurtuldu.
SAĞLIK BAKANI AKDAĞ, EL TEMİZLİĞİNE DİKKAT ÇEKTİ
Aslında toplumda hijyen bilincinin gelişmesindeki en önemli aktörü Sağlık Bakanı Recep Akdağ oldu. Grip ilk ortaya çıktığı andan itibaren tüm toplantılarda el temizliğine büyük önem veren Bakan Akdağ, özellikle ellerin sık sık sabunla yıkanmasını, selamlaşmanın uzaktan yapılmasını ve hasta olanların evden çıkmamasını tavsiye etti. Sema Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Çaşkurlu da bu şekildeki korunma tedbirlerinin hastalığın yayılmasında etkili olduğunu söyledi. Çaşkurlu, "Şu anda salgının etkisi yavaşladı. Birçok insan domuz gribine yakalandı. Yakalanmayanların sayısı azaldı. Bu birinci etken. İkinci etken ise alınan koruma tedbirleri." ifadelerini kullandı. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Cevat Şengül ise ilk andaki panik havasının atlatıldığını belirtti.