Özellikle bebek sahibi olma yaşının yükselmesiyle hamileyken meme kanseri görülme oranı da arttı. Öyle ki her 3 bin hamileden 1’inde görülen meme kanseri özellikle 32-38 yaş arasındaki anne adaylarında görülüyor. Bu dönemde ortaya çıktığında ise anne adayları için bambaşka bir süreç başlıyor. Bununla birlikte hamilelik döneminde de meme kanserinin tedavi edilebildiğine dikkat çeken Acıbadem Fulya Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum ve Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüsnü Görgen, “Bu dönemde anne adayları en çok doğacak bebeklerinin sağlığı için kaygılanıyor ve tedavi süreciyle ilgili yoğun endişeleri oluyor. Ancak erken teşhis ile bebeğe zarar vermeden tedavi olmak ve kanserden kurtulmak mümkün” diyor. Prof. Dr. Hüsnü Görgen hamilelik döneminde ortaya çıkan meme kanseri ile ilgili doğru bilinen yanlışlar anlattı…
1-HAMİLELER KANSER OLMAZ
Yanlış çünkü; her bin hamileden birinde gebeliği döneminde kanser ortaya çıkıyor. Bu dönemde ortaya çıkan kanser türleri arasında en sık görülenleri ise; meme, rahim ağzı (serviks), lenfoma, melanoma ve tiroit kanserleri. Bu nedenle hamilelik döneminde de kanser ortaya çıkma ihtimalinin göz önünde bulundurulması gerekiyor. Çünkü kanser hamilelik döneminde ne kadar erken fark edilirse hem anne adayının hem de bebeğin sağlığını korumak da o kadar kolaylaşabiliyor.
2-HAMİLEYKEN MEME KANSERİ OLURSAM BEBEĞİMİ KAYBEDERİM
Yanlış çünkü; her 3 bin hamileden 1’inde görülen meme kanseri özellikle 32-38 yaş arasındaki anne adaylarında ortaya çıkıyor. Ancak hamilelik döneminde meme kanseri teşhisinin konması bebeğin kaybedileceği anlamına gelmiyor. Bu süreçte kanser tedavisi gebelik takibi ile birlikte belirlenebiliyor, bebeğe zarar vermeyecek tedavi yöntemleri tercih ediliyor ve sağlıklı bir doğum gerçekleştirilebiliyor.
3-MEME KANSERİ OLMA RİSKİM 30 YAŞINDAN SONRA HAMİLE KALSAM DA AYNI ORANDA DÜŞER
Yanlış çünkü; meme kanseri en fazla 32-38 yaş arasında görüldüğünden, bu yaş aralığındaki hamileliklerde de görülme oranı erken yaşlarda hamile kalanlara oranla daha yüksek. Bu nedenle hamilelik, kansere karşı koruyucu bir etkiye sahip olsa da hamilelik yaşı yükseldikçe risk oranı da artıyor.
4-HAMİLELİK SÜRECİNDE KEMOTERAPİ YA DA RADYOTERAPİ GÖREMEM BEBEĞİME ZARAR VERİRİM
Yanlış çünkü; hamilelik sırasında meme kanseri tanısı konulan hastalarda, vakit kaybetmeden hastalığın yayılma derecesi belirlenip uygun tedaviye başlanması gerekiyor. Tedavide gecikme olması hastalığın yayılma riskini artırıyor. Hamilelik dönemindeki meme kanserlerinde ilk tercih edilen tedavi yöntemi cerrahi girişim ile bebeğe zarar vermeden kanserli bölgeyi temizlemek. Özellikle hamileliğin ilk 3 ayında kemoterapi düşük veya bebekte anomaliye yol açabileceği için kullanılmıyor. Ancak ilk 3 aylık dönemden sonra hastalığın seyri, bebeğin gelişimi ve erken doğum riskleri yakın takip edilerek kemoterapi yapılabiliyor. Radyoterapi ise bebeğin etkileneceği radyasyon dozu ile ilgili olduğundan zorunlu olmadıkça hamilelik döneminde tercih edilmiyor.
5-HAMİLİKTE KANSER OLDUYSAM KANSER BEBEĞİME DE SIÇRAR
Yanlış çünkü; meme kanseri hamilelik döneminde bebeğe geçmez. Bebekle ilgili olan kısmı anne adayının gördüğü tedavinin yan etkilerinin ne boyutta olduğudur. Bu nedenle hamilelik döneminde görülen meme kanseri tedavisi mutlaka bebeğin gelişimiyle birlikte izlenmeli.
6-DÜNYADA HAMİLEYKEN MEME KANSERİ TEŞHİSİ KONAN KADINLARIN ORANI YOK DENECEK KADAR AZDIR
Yanlış çünkü; çalışan, okuyan, tercihen bebek sahibi olmayı erteleyen ve ileri yaşlarda hamile kalan kadınların artması ile hamilelikte meme kanseri görülme oranı da arttı. Bu nedenle özellikle 32 yaşından sonra hamile kalma kararı alan kadınların tüm kontrollerini yaptırması ve genetik danışmanlık alması son derece önemli.
7-HAMİLELİKTE MEMEMDE ŞİŞME VE AĞRI VAR, KESİN MEME KANSERİYİM
Yanlış çünkü; hamilelik döneminde sürecin doğal bir etkisi olarak memede büyüme, ağrı ve akıntı olabiliyor. Ancak şüpheli bir kitle, meme cildinde değişiklikler ya da meme ucundan kanlı akıntı olması durumunda mutlaka muayene olmak gerekiyor. Hamilelik takiplerinde ilk doktor kontrolünde meme muayenesi de yapılması çok önemli. Şüpheli bir durumda ultrasonografi ve biyopsi yapılabildiği gibi bebeği koruyarak mamografi de çekilebiliyor.
8-HORMONAL İNTERFİLİTE TEDAVİM MEME KANSERİ OLMA RİSKİMİ ARTIRIR
Yanlış çünkü; infertilite yani kısırlık nedeniyle tüp bebek (yumurtlama) tedavisi gören hastalarda meme kanseri görülme oranında artış saptanmadı.
9-HAMİLELİĞİ BİTİRMEK MEME KANSERİNİN SEYRİNİ DEĞİŞTİRİR
Yanlış çünkü; hamileyken meme kanseri tanısı konulduktan sonra hamileliğin sonlandırılması meme kanserinin seyrini etkilemez. Bu süreçte hamileliği sonlandırılma kararının; hastalığın evresi, sosyal durum, bebeğin büyüklüğü ve tedavinin bebeği etkileyip etkilemeyeceği gibi riskler göz önünde bulundurularak alınması gerekiyor.
10-HAMİLEYKEN AMELİYAT OLAMAYACAĞIM İÇİN MEME CERRAHİSİ YAPILAMAZ
Yanlış çünkü; hamilelik döneminde meme kanseri teşhisi konulmuşsa hastalığın evresine göre tercih edilen tedavi yöntemlerinin başında cerrahi girişim geliyor. Bunun en önemli nedeni cerrahi girişimin bebeğe zarar vermeden yapılabilmesi.