Hava sıcaklığının düşmesi ve rüzgarlar bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Memorial Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Ş. Murat Apaydın, gripten korunmak için aşı yaptırmak gerektiğini söylüyor. Apaydın, grip aşısının ne zaman yapılması gerektiği ve kimler için koruyucu özellik taşıdığına dair bilgiler verdi…
Araştırmalar; günlük düzenli egzersiz yapmanın bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkisi olduğunu gösteriyor. Bu nedenle enfeksiyonların en sık görüldüğü kış aylarında spora ara vermeyin; düzenli ve disiplinli bir şekilde egzersiz yapmaya devam edin. Açık havada spor yapıyorsanız, mevsime uygun kıyafetler giyip aksesuvarlar kullanın.
Erişkin bir kişinin günde ortalama 6-8 kilometre yürümesi gerekir. Bu faaliyeti açık havada yapmanız; ihtiyacınız olan direnç, zindelik ve enerjiyi daha da artırır. Bunun tek sakıncası büyük şehirlerde yaşanan hava kirliliğidir. Hava kirliliğinin yoğun olduğu saatlerde mümkün olduğu kadar dışarı çıkmayın. Unutulmaması gereken en önemli şey ise her gün düzenli ve disiplinli bir şekilde yürüyüş yapılmasıdır.
Grip kimlik değiştirir
Grip virüsü, bir insandan diğerine solunum yoluyla bulaştığı için kimlik ve karakter değiştirir. Virüsler, bulaştığı organizmanın hücrelerinin içinde hayatını devam ettirmeye başlar. Virüsler; bir yandan çoğalıp diğer yandan girdikleri hücreyi yok ederler. Bu yüzden de başka hücreleri işgal ettiklerinde bir önceki hücrenin izlerini taşırlar. Bu da sürekli kimlik değiştirdikleri anlamına gelir.
Grip aşısı tam olarak gripten korumaz. Grip aşısı; büyük coğrafyalarda görülen salgınlara yol açan en yaygın virüs tipleri arasından seçilen üç virüsten elde edilen antijenik yapıların kullanılması ile üretilir. Bunlar aslında kişiyi bir sonraki yıl görülebilecek ve tüm dünyayı ilgilendiren salgınların ölümcül komplikasyonlarından korumak için uygulanır.
Aşı için ideal zaman ekim
Grip aşısının, influenza virüsünün henüz topumda yaygın bir grip salgınına neden olmadığı dönemden hemen önce yaptırılması gerekir. Bunun en önemli nedeni, yeterli bağışıklık cevabının alınmasıdır. Çünkü aşı yaptırdıktan sonra yeterli bağışıklığın oluşması için ortalama üç hafta geçmesi gerekir. Bu da Eylül sonu, Ekim ayının başının grip aşısı yaptırmak için en uygun tarih olduğunu göstermektedir.
Böbrek hastaları dikkat
Grip aşısı yaptırması gereken risk grupları başında, bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler gelmektedir. Bunlar; kanser hastaları, kemoterapi nedeniyle vücut direnci zayıflamış olan ve halen bu tedaviye devam eden hastalar, kortizon tedavisi gören hastalar, böbrek ya da karaciğer yetmezliği olan hastalar ve organ nakli olmuş kişilerdir.
Grip aşısı yaptırdıktan sonra oluşan grip benzeri tablo; gerçekte hastalık değil, bir nevi hastalığın simülasyonudur. Bu nedenle aşı yaptırmaktan korkmak yersizdir. Düzenli beslenmeye özen göstermek, istirahat etmek, düzenli ve yeterli uyku uyumak, günlük egzersiz yaparak vücudun bağışıklık sistemini güçlendirmek kişiyi gripten korur.
En az altı saat uyuyun
Erişkin bir kişi, günde altı-sekiz saat uyumalıdır. Yetersiz uyku iş veriminin düşmesine, dikkat ve becerilerin azalmasına neden olur. Ayrıca kalp atımları, kan basıncı ve solunum sayısı uyku sırasında düşer. Vücuda yararlı hormonların salınımı uyku sırasında artar. Yeme içme gibi vücut restorasyonu için çok önemli olan uyku, dengeli ve düzenli olmalıdır. Uyku için en ideal saatler gece 23.00 ile sabah 07.00 arasıdır.
Kalp hastaları grip aşısı olmalı
Grip nedeniyle, var olan hastalıkların ölümcül komplikasyonlarından korunmak için bazı önlemler almak gerekir. Özellikle astım hastaları, KOAH, amfizem hastaları, diyabetliler, kalp ve damar rahatsızlıkları olanlar; olası bir grip durumunda hastalıklarının kötü seyrine karşı önlem almak için grip aşısı olmalılar. Ayrıca olumsuz yaşam koşullarına sahip, insanların kalabalık gruplar halinde yaşamak zorunda olduğu kışlalar, cezaevleri, yatılı okullar gibi alanlarda yaşayanların da grip tehlikesine karşı aşı yaptırması gerekmektedir.