Grip Öldürücü Olabilir Mi?

Hastalıklar
Grip tedavisinde neler yapılmalıdır? Genelde bu hastalık kendi kendine düzelebiliyor. Dolayısıyla grip, normal sağlıklı çocuklarda genellikle endişe edilecek tablolara neden olmadan iyileşiyor. Gribal...
EMOJİLE

Grip tedavisinde neler yapılmalıdır?
Genelde bu hastalık kendi kendine düzelebiliyor. Dolayısıyla grip, normal sağlıklı çocuklarda genellikle endişe edilecek tablolara neden olmadan iyileşiyor.
Gribal enfeksiyonda yatak istirahatinin yanı sıra, yakınmaları hafifletmeye yönelik tedavilerin faydası vardır. Örneğin ateş düşürücü ilaçlar verilebilir. Kas veya eklem ağrılarını gidermek amacıyla ağrı kesicilerden yararlanılabilir. Normal sağlıklı çocuklarda 5-7 gün yatak istirahati ve bol sıvı alımı genelde yeterli olmaktadır.

Grip tedavide sık yapılan hatalar nelerdir?
Antibiyotikler bakteriler üzerinde etkili oldukları için grip tedavisinde hiçbir yarar sağlayamazlar. Üstelik faydadan çok zarar verebilirler. Solunum sistemimiz ve mide barsak sistemimiz, bünyesinde birçok yararlı bakterileri de barındırır. Gereksiz yere kullanılan antibiyotikler ise yararlı bakterileri yok edebiliyor. Bunun sonucunda virüsler vücudumuza daha kolay girebiliyor ve çeşitli hastalıklara neden olabiliyor. Dolayısıyla, antibiyotikler hiçbir zaman hekim önerisi olmadan alınmamalıdır.

Grip öldürücü olabilir mi?
Grip; aniden 39 – 40 dereceye kadar çıkan yüksek ateş, aşın halsizlik, kuru öksürük, baş ağrısı, şiddetli kas ve eklem ağrısı gibi belirtilerle ağır seyredebiliyor.
Bunlara bulantı, kusma ve ishal de eşlik edebiliyor. Kuru öksürüğe yüksek ateş ve balgam eklendiği takdirde daha dikkatli olunmalı çünkü bu belirti, gribin arkasından zatürree gelişebileceğine işaret edebiliyor. Dolayısıyla, özellikle balgamlı öksürüklerde zaman kaybetmeden bir hekime başvurmak gereklidir.

Grip hangi hastalıklara dönüşebilir?
Grip, ilerlerse ve iyi tedavi edilmezse larenjit, farenjit, sinüzit ve orta kulak iltihabına dönüşebiliyor.
Sonbahar ve kış aylarında çocuklarda görülen orta kulak iltihaplarının yaklaşık yüzde 30-35′ inin nedeni budur. Dahada ilerlerse; zatürre, menenjit, beyin ve kas iltihabı gibi yaşamı tehdit eden veya ölümle sonuçlanan hastalıklar da ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle, özellikle risk grubundaki kişilerin salgın mevsiminden önce grip aşısı yaptırmalarım mutlaka öneriyoruz.

Grip aşısını ne zaman yaptırmak gerekiyor?
Grip aşısının mutlaka salgın başlamadan önce yapılması gerekiyor. Aşının etkisinin ortaya çıkması için aşağı yukarı 2-3 haftalık bir süreye ihtiyaç duyuluyor. Dolayısıyla, grip aşısı için en uygun zaman sonbahar, özellikle de Eylül ve Ekim aylarıdır.

Aşı herkese yapılabilir mi?
Aşı, 6 aydan küçük bebekler ile yumurta ve tavuk proteinlerine alerjisi olan kişiler dışında herkese yapılabilir.

Aşı tekrar edilmeli mi?
Grip aşısında tek doz aşı yeterlidir. Daha önce hiç grip aşısı yaptırmamış olan 8 yaşından küçük çocuklarda ise aradan en az 4 hafta geçtikten sonra ikinci doz aşılama yapmakta fayda vardır. Grip aşısının her yıl tekrarlanması gerekiyor.
Bunun nedeni ise, virüslerin her yıl kendilerini değiştirmesidir. Bir önceki yılın aşısı sonraki yıl koruyucu özelliğini yitirir. Genellikle 2 -3 hafta sonra etkili olmaya başlayan grip aşısının koruyuculuk süresi de 6- 12 ay devam etmektedir.

Aşının yan etkileri var mı?
Tek başına yapılabildiği gibi başka bir bölgeye yapılmak kaydıyla diğer aşılarla beraber de uygulanabiliyor. Aşı sonrası nadiren hafif geçen nezle türü bir tablo oluşabiliyor. Aşı yapıldıktan sonra enjeksiyon bölgesinde nadiren kızarıklık, şişlik, morarma, ateş, kırıklık, baş ağrısı, terleme, kas ve eklem ağrıları gibi yan etkiler onaya çıkabiliyor. Ancak bu yan etkiler 1-2 gün içinde kendiliğinden geçiyor.

 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107