Pre-diyabet yani gizli şeker hastalığı nedir? Gizli şeker neden önemlidir? Gizli şeker hastalığının belirtileri nelerdir? Gizli şekeri önlemenin yolları nelerdir? Gizli şeker hastalığından korunmak için neler yapmalıyız? Gizli şeker hastalığı nedir kısaca… Detaylar haberimizde…
Araştırmalara göre gizli şeker hastalığı her 7 kişiden 1’inde bulunmaktadır. Gizli şeker hastalığının bir belirtisi bulunamamaktadır. Belirtiler ancak diyabete dönüştüğünde ortaya çıkar. Ağız kuruluğu, aşırı susama, yorgunluk, sık sık idrara çıkma bu hastalığın önemli belirtileri arasındadır.
Pre-diyabet olarak bilinen gizli şeker, kan şekerinin normalden yüksek olması, ancak diyabet hastalığı tanısı konulması için gerekli sınırdan düşük olması olarak tanımlanmaktadır.
Gizli şekerdeki en büyük neden genetik faktördür. Bunun dışında, dengesiz beslenme, yüksek tansiyon, hareketsiz yaşam, fazla kilolar önemli etkenlerdendir. Bir çok araştırmaya göre çoğu gizli şeker hastalarına ileriki yıllarda Tip 2 diyabet tanısı konmaktadır. Tip 2 diyabet tanısı konulan hastaların yaklaşık yüzde 20’sinde ileriki dönemlerde organ hasarı görülmekte, kalp ve damar hastalıkları, böbrek yetmezliği gibi hastalıklar ortaya çıkabilmektedir.
Gizli Şeker Nasıl Önlenir?
Şeker hastalığı, pankreasta insülin salgısının bozulmasıyla başlar. Buna en önemli nedenleri ise vücuttaki yağ oranının fazla olması ve buna bağlı gelişen toksinlerdir. Yani kilo vermek, sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak bu bozuklukların giderilmesini sağlar. Bu sayede, uzun dönemde şeker hastalığına olan gidişatı geriletmek mümkündür. Yapılan araştırmalara göre, insanların yaşam tarzını değiştirmesiyle, kilo verip, egzersiz yapmasıyla bu bozukluklar yüzde 58 oranında gerileme gösterebilmektedir. Bununla birlikte ilaç tedavisiyle de yüzde 27 oranında düzelme sağlanabilmektedir.