Harvard Üniversitesi‘nin domuz gribinin mevsimsel gripten daha az tehlikeli olduğunu açıklaması gündeme bomba gibi düştü. ABD’de 10 bine yaklaşan domuz gribi ölümlerini inceleyen üniversitenin, "Dünya genelindeki aşılama kampanyası gereksiz." açıklamasının ardından Fransa, Almanya ve Hollanda‘nın ellerinde kalan domuz gribi aşılarını satışa çıkardığı öğrenildi. Nüfusu 60 milyon olan Fransa’da şimdiye kadar sadece 5 milyon kişinin aşı yaptırdığı belirtiliyor. Türkiye’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın aşının kimseye zorunlu olarak vurulamayacağını açıklamasının ardından Sağlık Bakanlığı‘nın kampanyası büyük kan kaybetmişti. Sipariş edilen 43 milyon aşının sadece 2 milyonu uygulanabildi. Bunda oluşturulan panik havasının zamanla yumuşaması da etkili oldu. Ülkede ocak ayında zirve yapması beklenen hastalık inişe geçti. Hastanelere başvurularda yüzde 50’ye varan düşüşler yaşanıyor.
Uzmanlar, "Bu sonuçları öngörmüş olsaydık dünya genelinde aşı kampanyaları gibi önlemlerin alınması söz konusu olmayacaktı." diyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, 6 aydır gereksiz panik havası estirildiğini söylediğini hatırlatıyor. Virüsün bulaştığı çoğu insanın hastalığı ayakta atlattığını vurgulayan Küçükusta, hastalığın normal gripten farkının bulunmadığını söylüyor. Küçükusta, "Domuz gribinin her yıl görülen olağan grip kadar öldürücü olmadığı ortaya çıktı. Olağan gripten her sene 250-500 bin kişi ölürken, domuz gribinden şu ana kadar tüm dünyada ölen insan sayısı 12 bin 500." bilgisini veriyor.
ALMANYA, 50 MİLYON DOZU SATIŞA ÇIKARDI
Fransa, Almanya ve Hollanda’nın kullanım süreleri bir yıl olan domuz gribi aşılarının bir bölümünü başka ülkelere satarak elden çıkarma uğraşında oldukları ifade ediliyor. İtalyan gazetesi La Repubblica’da yayımlanan habere göre, domuz gribiyle mücadele çerçevesinde 675 milyon Euro vererek 94 milyon doz aşı alan Fransa, bu aşıların 300 binini Katar’a, 9 milyonunu Dünya Sağlık Örgütü’ne sattı. Mısır ile 2 milyon dozluk aşı satımında mutabakat sağlayan Fransa’nın Meksika, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna ile de görüşmeleri sürdürdüğü belirtildi. Nüfusu 65 milyon civarında olan Fransa’nın, elindeki domuz gribi aşılarının 70 milyon dozunu bir an önce satarak eritmeyi hedeflediği kaydedildi.
Fransa Sağlık Bakanlığı nezdinde A/H1N1 virüsüyle mücadele amacıyla oluşturulan kriz ünitesinin sözcüsü Gerard Gachet, gazetedeki demecinde, "Başlangıçta iki doz aşılama öngörülüyordu. Uzmanlar bir dozun yeterli olacağını belirttiklerinde aşıları almıştık. Bir başka sorun da, hükümet olarak yürüttüğümüz kampanyaya karşın şu ana dek sadece 4 milyon 600 bin kişi aşı yaptırdı." diyor. Gachet, domuz gribi aşısının bir dozunun şu anki fiyatının 6,25-10 Euro arasında değişebildiğini belirterek, "Aşıları aldığımız fiyattan satmaya razıyız. Rekabet olduğu için tabii ki pazarlık payı da var." ifadelerini kullanıyor. Yaklaşık 50 milyon doz aşı satın alan Almanya’nın da elindeki aşıların büyük bölümünü satışla eritmek için Kosova, Moğolistan ve Maldiv Adaları gibi ülkelerle görüştüğü bildirildi. Hollanda ise elindeki 34 milyon doz aşının 19 milyonunu satmak istiyor. La Repubblica’daki habere göre, öngörülen şiddette bir salgın yaşanmaması, vatandaşların domuz gribi aşısına fazla ilgi göstermemelerinde önemli bir rol oynadı. Haberde, 24 milyon doz aşı satın alan İtalya’da henüz sadece 800 bin kişinin aşı yaptırdığına, İspanya’nın da satın aldığı 13 milyon doz aşının sadece çok küçük bir miktarını kullandığına dikkat çekildi. Bu arada dünya genelinde domuz gribinden dolayı aşı firmalarının kazanacağı paranın 50 milyar dolara yakın olduğu belirtiliyor.
AŞI KORKU TİCARETİNİN ÜRÜNÜ
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta:
Domuz gribi aşısı, korku ticaretinin bir ürünü. Grip aşısı ve grip ilacı üreten firmalar, "sonbaharla beraber bu virüsün çok daha büyük salgınlara yol açacağını, bunu önlemenin tek yolunun ise bir an önce aşı olmak olduğunu" beyinlere kazıdı. Sonra da başarılı oldu. Salgın ilanından sonra aşı üreticisi firmalardan birinin borsadaki hisselerinde bir günde yüzde 3,6 ve 3,1 gibi çok ciddi artışlar yaşandı. Aşı başına ödenen 5,2 Euro çok fazla. Çeşitli hesaplamalarla aşının maliyeti 1,2 Euro olması gerekirken, firmalar ekstradan 4 Euro kâr elde ediyor. Aynı kâr pastasından, içinde hastaneler olmak üzere birçok sektör de istifade ediyor.
AŞI FİRMALARI KAZANDI
Klinik Farmakoloji Derneği Baş-kanı Prof. Dr. Cankut Tolunay:
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) içinde aşı firmalarına yakın bazı insanların yaptığı lobicilik faaliyetleriyle salgın abartıldı. Maalesef Sayın Sağlık Bakanı, DSÖ içinde yer alan yerli ve yabancı kişilerin etkisiyle yanıltıldı. Milyonlarca aşı alındı. Bu süreçte en fazla aşı firmaları kazanç elde etti, kaybeden ise vatandaş ve ülke oldu. Şu ana kadar tespit edilen domuz gribi vakalarının yüzde 30’u negatif. Ülkeler ellerindeki aşıları başka yerlere satmaya başladı.