Baharla Birlikte Gelen Hastalık: Alerji

Hastalıklar
Merve Tunçel’in haberi   Bahar geldi ama herkes için hoş gelmedi. Elinizden mendil düşmüyor, gözleriniz devamlı sulanıp kızarıyor. Sürekli sinir bozucu bir şefkat gösterisi eşliğinde &...
EMOJİLE

Merve Tunçel’in haberi  

Bahar geldi ama herkes için hoş gelmedi. Elinizden mendil düşmüyor, gözleriniz devamlı sulanıp kızarıyor. Sürekli sinir bozucu bir şefkat gösterisi eşliğinde ”Ağladın mı sen?” sorusuyla karşılamaktan sıkıldınız. Burun tıkanıklığı ve art arda gelen hapşırık krizleri de cabası. Nezle olduğunuzu zannedip bir kutu antibiyotiği bonibon şekeri gibi yuttunuz. Geçmedi mi? Hooop bir kutu daha. Şikayetleriniz azalmadı, aksine şiddetlendi. ”Hastalar tam da bu evrede kapımızı çalıyor.” diyor, Central Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Mübeccel Akman. Biz de ”Şu alerji ne menem şeydir? Ne yaparız da kurtuluruz?” diye sorduk, Akman tek tek cevapladı.

Bir kere bu hastalık kadın erkek, genç yaşlı demiyor. Yani hepimiz potansiyel kurban durumundayız. Vücudumuz bir takım ağaç, çim ve yabani ot türlerine karşı tepki veriyor. Halk arasında ‘saman nezlesi’ olarak bilinen, bahar ya da polen alerjisinin belirtileri de bu tepkiler sonucu meydana geliyor. Üst solunum yolları bu maddelere burunda tıkanıklık ve akıntı, hapşırma ve öksürük ile cevap verirken gözlerde sulanma ve kaşıntı oluyor. Ciltte kızarıklık, kaşıntı, ödem ve ürtiker de sık rastlanan belirtilerden. Vücudu en çok zorlayan ise akciğerlerin verdiği tepki: Öksürük, hırıltı ve nefes darlığı. Bakmayın isminde ‘bahar’ geçtiğine. Bu alerji martta başlıyor ama haziran sonlarına kadar devam edebiliyor.

Polen alerjisini neler tetikliyor?

Bahar alerjisinden kaçmak pek mümkün değil. Anne ve babanızdan kalan mirasta bu gen varsa yapacak pek bir şey kalmıyor. Sadece genetiğiniz değil, çevre şartları da etkiliyor alerjiyi. Nemli ve rutubetli, havası kirli ve sanayileşmiş şehirlerde sıkça rastlanıyor. Yani hem genetik mirasınızda bu hastalık varsa hem de İstanbul gibi bir şehirde yaşıyorsanız vay halinize! Düzensiz beslenme de hastalığın tetikleyicisi. Ama üzülmeyin, alerji tamamen yok edilemese bile antihistaminik (alerjiye yol açan histamin salgısını azaltacak) ilaçlar yardımıyla yaşam kalitesini arttıracak şekilde kontrol altına alınabiliyor. Bunun için hap ve burun spreylerinin yanı sıra aşı seçeneği de mevcut. Bu aşıların kimi enjeksiyon kimi ise sprey ve damla şeklindeki ilaçlar dil altına sıkılarak yapılıyor. Bu yöntemle vücuda alerjik madde kademe kademe arttırılarak veriliyor. Tedavi sonunda vücut bu maddelere aşırı tepki vermeyecek hale geliyor.

***

Bahar alerjisi olanlar ne yapmalı?

Polenler daha çok sabah saatlerinde yayılır. Bu nedenle evinizi öğleden sonra havalandırın.

Araba ve evinizin camını kapalı tutun.

Mümkün olduğunca dışarı çıkmayın. Çıkmanız gerektiğine güneş gözlüğü veya polen maskesi takın.

Polenlerin giysinize yapışma ihtimali yüksek. Bu nedenle dışarıdan eve geldiğinizde kıyafetlerinizi değiştirin ve sokakta giydiklerinizi silkeleyip kaldırın.

İşten geldiğinizde mutlaka duş alın.

Bol çiçekli, yeşil alanlardan uzak durun. Piknik planlarını rafa kaldırmakta fayda var.

Özellikle rüzgarlı havalarda dışarı çıkmayın.

Ev ve arabanızın klimasındaki polen filtrelerini değiştirin.

Burun çevrenize süreceğiniz özel bir merhem sayesinde polenlerin içeri girmeden ilaca yapışmasını sağlayabilirsiniz.

Zaman