Japon bilim adamları laboratuvar ortamında retina üretmeyi başararak bilim tarihinde çığır açtı
Japonya’da yapılan bir araştırma sonucunda farelerden alınan kök hücreler ile laboratuvar ortamında retina üretimi gerçekleştirildi. Bilim adamları yaklaşık 200 farklı hücre tipine dönüşebilen embriyonik kök hücrelerini kullanarak, ilk kez bu kadar gelişmiş bir retina örneği elde etmeyi başardı.
Japonya’nın Kobe kentinde bulunan RIKEN Biyolojik Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirilen çalışmada, farelerden alınan embriyonik kök hücreleri, vitamin ve proteinlerden oluşan bir karışımla birleştirildi.
Sonuç olarak anne karnındaki bir bebeğinki kadar gelişmiş retinayı elde eden uzmanlar, deney geliştirilebilirse körlüğe çözüm olabileceğini belirtti. Araştırmayı yürüten Yoshiki Sasai, "Geliştirilen ışığa hassas sinir hücrelerinin hastanın gözüne enjeksiyonu ile kişinin yeniden görebilmesinisağlamayı umuyoruz" dedi.
Çalışmayı değerlendiren İngiliz Profesör Robin Ali, "Bu çok büyük bir gelişme. Bu testlerin yaklaşık 5 yıl içinde insanlar üzerinde uygulanabileceğine inanıyorum. 10 ila 20 yıl içinde ise körler için üretilen sentetik retina hücreleri sayesinde yeniden görmeleri sağlanabilecek" diyor.
İnternet Haber