Nature dergisinde yayımlanan makaleye göre geliştirilen yeni teknik, öldürücü olan ve şimdiye kadar çaresiz kalınan AIDS hastalığı ile mücadele için yeni tedavi yöntemleri geliştirilmesini sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda grip gibi hastalıklara yol açan virüslerle mücadelede de yeni olanaklar sağlayacak.
Yeni tekniğin geliştirilmesi ile ilgili araştırmalara öncülük eden, North Carolina Üniversitesinden Kevin Weeks, telefonla yaptığı açıklamada, "Böylece ilaç geliştirme alanında bir çok yeni fırsatın ortaya çıkacağı umudundayız" dedi.
HIV virüsü, DNA değil, RNA tipi bir virüs. Weeks’in ekibi, SHAPE adı verilen yeni teknikle, virüsün RNA iplikçiğini oluşturan ve nükleotid adı verilen bloklarının ve RNA’nın şekil ve kıvrımlarının resminin çıkarılmasını sağlıyor. X ışını kullanılarak uygulanılan ve "cristallografi" adı verilen yöntemle de RNA veya DNA’nın her atomunun tam konumu görüntülenebiliyor ancak bu yöntemle bir defada çok küçük bir bölgenin resmi alınabiliyor. SHAPE yöntemi ise, atomik boyut kadar ayrıntıda olmasa bile, bir defada büyük bir alanın görüntüsünün alınmasını sağlayabilecek.
Araştırmaya katılan, Michigan Üniversitesinden Haşim el Haşimi, Nature dergisindeki makalede, "bu teknik, bir haritanın küçük bir bölümüne zumlanarak, oranın detaylarının alınması gibi" diye yazdı.
Virüsün RNA’sının detaylarının bilinmesi sayesinde geliştirilecek ilaçlar, mikrobun insan hücresine nüfuz ederek kendisini çoğaltma mekanizmalarının engellenmesini sağlayabilecek.
HIV virüsüne karşı geliştirilmiş 20 kadar ilaç bulunuyor ancak bunlar, deneme yanılma yöntemiyle belirlenen belirli bir birleşim halinde kullanılabiliyor.
Weeks, yeni teknik sayesinde geliştirilecek ilaçlarla, çok kısa bir süre içerisinde, virüsün RNA’sına müdahale edilecek olmasının hemen hemen kesin olduğunu belirtti. "siRNAs" adıyla gruplandırılan bu tip ilaçlar, RNA’nın işlevsiz kalmasını sağlıyor, hastalıklı hücrelere, virüslere veya bakterilere müdahale şansı sağlıyor.
* AIDS’in Belirtileri nelerdir?
* AIDS ve bilinmesi gerekenler…