GUT HASTALIĞINDA FAYDALI BESİNLER

Sağlık
Gut hastaları beslenmelerinde aşağıda bahsedeceğimiz konularda dikkatli olmak zorundadırlar. Günlük beslenmede ham sebze ve meyve tüketimini arttırmak yapılacak ilk iştir. Meyve ve sebze suyu tüketimi...
EMOJİLE

Gut hastaları beslenmelerinde aşağıda bahsedeceğimiz konularda dikkatli olmak zorundadırlar.

Günlük beslenmede ham sebze ve meyve tüketimini arttırmak yapılacak ilk iştir. Meyve ve sebze suyu tüketimini arttırmak bilhassa vişne ve kereviz suyundan bol miktarlarda içmek çok faydalıdır. Ayrıca, yaban mersini, kiraz, çilek alkali özelliklerinden dolayı ürik asiti nötralleştirirler. Bu meyvelerin antioksidan güçleri de yüksektir. Ayrıca, tahıllar, tohumlar ve kuru yemişler aşırıya kaçmamak kaydıyla faydalıdır.

Beslenmede esas olan yapısında purin bazı içeren besinlerden uzak durmak ve az kalorili diyetle varsa kilolarımızdan da kurtulacak şekilde dengeli beslenmektir. Kırmızı et, bazı balık türleri (uskumru, ringa gibi), kabuklu deniz hayvanları, midye, kekik, kuşkonmaz gibi bitki türleri, et suyu, mantar, fıstık, maya vs. yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Alkol hem ürik asit üretimini arttırır ve hem de atılımı yavaşlatır. Bu bakımdan kahve ve alkollü içeceklerden de uzak durmakta yarar var. Her türlü yağlı kızartma bozulmuş yağ içerir. Bozulmuş yağlar, rafine karbonhidratlar gibi ürik asit oluşumunu arttırırlar.

Bu bakımdan; esansiyel yağ asitleri bakımından zengin gıda tüketmek yağ asit dengesinin oluşması bakımından yararlıdır. B kompleksi, C ve E vitaminleri, çinko, kalsiyum ve magnezyum desteği metabolizmanın düzenlenmesi, antioksidan özellikler dolayısı ile oksidatif yıkımın engellenmesi ve hücre yenilenmesinin aktivasyonunun sağlanması dolayısı ile yararlı olmaktadırlar.

Mineral kaynağı olarak yonca, antosiyanidin ve proantosiyanidin bakımından iyi bir destekleyici olarak yaban mersini, kuvvetli iltihap giderici potansiyel dolayısı ile zerdeçal ve kereviz tohumu faydalıdır. Üzüm çekirdeği, papatya, civanperçemi, nane ürik asit seviyesinin düşmesine yardımcı olabilmektedir. Yukka (avize ağacı) çiçeği haricen pasta şeklinde uygulanarak ağrı azaltılabilir. Huç ağacı, dulavrat otu, çördük ve ardıç meyvesi bu bakımdan tavsiye edilen doğal kaynaklardır.