Günde Kaç Dakika Yürümeliyiz? Düzenli yürüyüşün Yararları Nelerdir?

Sağlık
Düzenli yürüyüş yapmanın faydaları nelerdir? Günde kaç dakika yürümeliyiz? Günlük yaşantımızda giderek artan hareketsizliğin getirdiği hastalıklar ülkemizin en önemli  sağlık sorunu. Uzmanlar günde en...
EMOJİLE

Düzenli yürüyüş yapmanın faydaları nelerdir? Günde kaç dakika yürümeliyiz? Günlük yaşantımızda giderek artan hareketsizliğin getirdiği hastalıklar ülkemizin en önemli  sağlık sorunu. Uzmanlar günde en az 45 dakika tempolu yürüyüş yapmanın, yaşam süresini uzattığı ve hastalıklara yakalanma riskini azalttığını ortaya koyuyor.

“Diyabet, alzjeimer, ostreopoz, kalp sorunları gibi kronik hastalıkları önleyen hiçbir ilaç yok. Fakat düzenli yürüyüş bütün bu rahatsızlıklara yakalanma riskini azalttığı gibi bu hastalıklara yakalanan kişilerin yaşam kalitesini arttırıyor. “

Yürümek, kilo vermek isteyenler için iyi, basit ve maliyetsiz bir seçenek olduğu gibi genel sağlık açısından da son derece yararlı bir aktivite. Yürüyüş; kalp-damar hastalıkları, obezite, diyabet, depresyon gibi çok sayıda hastalıktan korunmada ve hastalıkların tedavi sürecinde olumlu katkı sağlıyor.

Yürüyüş Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli

Yürüyüşü hafif bir yemekten en 2 saat sonra yapılmalıdır. Yürüyüş ince tabanlı ayakkabı tercih etmelisiniz. Erken saatlerde yürüyüş yapmak geç saatlere göre daha faydalıdır. Ayrıca kilo vermek için yürüyüş yaparken naylon, muşamba gibi maddelerin sarılmasının bir faydası yoktur.

Yürüyüş Yapmak Stresi Azaltıyor

Düzenli yürüyüş yapmak zihinsel sağlığı olumlu yönde etkiler ve Alzheimer hastalığı riskini azaltır. Yürüyüş depresyonun hafif ve orta derece belirtilerini azaltmaya yardımcı oluyor ve majör depresyon düzensizliği çeken hastalar üzerinde depresyon semptomlarını azaltmaya katkı sağlıyor.

Yürüyüş Yapmak Kalp Hastalığı Riskini Azaltır

Düzenli yürüyüş yapmak kalp sağlığı için son derece faydalıdır. Uzmanlara göre, bu aktivite yüksek tansiyonu ve kolesterol seviyesini düşürüyor, kan dolaşımını artırdığı için ise kalp hastalıklarının önlenmesine pozitif katkı sağlıyor. Yürüyüş, kişinin oksijen dolaşımını da artırıyor.

KOLESTROLÜ DÜŞÜRMEK İÇİN YÜRÜYÜN

“Kalp sağlığı için haftada beş gün en az 30 dakika orta şiddette, kan basıncı ve kolesterolü düşürmek için ise haftada 3 ya da 4 gün ortalama 40 dakika daha yoğun fiziksel aktivite yapması önerilir. Bu aerobik egzersizlerle birlikte sağlıklı bir yaşam için kişilerin haftada iki gün de kas kuvvetini artırmak için ağırlık antrenmanı yapması gerekmektedir. Her yaşta kolayca gerçekleştirilebilecek, en basit, etkin ve olumlu değişimler oluşturan ölçülebilir fiziksel aktivite “yürüyüş”tür. Kalp hastalıklarından, kansere, diyabetten astıma her derde deva “yürüyüş”, orta şiddette bir fiziksel aktivite olarak sayılmaktadır.”

Doğru yürüyüş nasıl olmalı?

“Ayak tabanını iyi destekleyen, rahat bir spor ayakkabı edinin. Terlik veya kösele ayakkabı ile yürüyüş yapmayın.
Kalın ve tek kat kıyafet yerine, ince ve birkaç katmandan oluşan hafif kıyafetleri tercih edin.
İşe yürüyerek gidiyorsanız, iş kıyafetinizin altına rahat bir ayakkabı giymeye çekinmeyin.
Uzun yürüyüşler sırasında yanınıza su ile güneş ve yağmurdan koruyacak ekipmanlar alın.
Yavaş tempo ile yürüyüşe başlayın. Birkaç dakika aynı tempoyla ilerledikten sonra temponuzu yavaş yavaş artırın.
Temponuzu artırdığınızda, nefes alışınızın bozulmadığına dikkat edin. Kalbinizi sıkıştırmadan ve sanki yürüyüş sırasında yanınızda biri olsa, onunla nefes nefese kalmadan konuşarak yürüyebilecekmişsiniz gibi hissettiğiniz en yüksek tempolu yürüyüş hızına kadar ulaşın.
Elinizi kolunuzu sallayarak yaptığınız yürüyüşlerin kalp sağlığına ve yağ yakmaya hemen hemen hiç etkisi olmadığını unutmayın. Yürürken kolları hafifçe sallamak daha fazla enerji harcamanızı sağlar. Bu nedenle ellerinizi cebinize koyarak yürümeyin. Yürüyüşünüzü, tempoyu yavaş yavaş azaltarak sonlandırın.

Yürüyüş yapmanın diğer faydaları:

Dinlenirken bile kilo vermeyi sağlayacak şekilde metabolizma hızınızı artırır.
Yeme isteğinin (iştahın) kontrol edilmesine yardımcı olur.
Enerji verir.
Kandaki kolesterol seviyesini azaltır.
Yüksek tansiyonu düşürür.
Şeker hastalığını kontrol etmeye ve önlemeye destek olur.
Göğüs, prostat ve mide-bağırsak gibi bazı kanser türlerine karşı riski azaltır.
Kalp krizi ve felç gibi rahatsızlıklar için yardımcı rehabilitasyonu sağlar.
Bağırsakların çalışmasını düzenler.
Uyku düzenini destekler.
Bacak ve kalça bölgesindeki kasların güçlenmesine yardımcı olur.
Kemik güçlenmesini sağladığı gibi yaşlı kadınların kaderi gibi gözüken kemik erimesi riskini de azaltır.

KAYNAK: Milli Gazete

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/