Vücudun tüm hücrelerinin iyi çalışması için suya ihtiyacı vardır. Ancak, çok fazla su içtiğinizde bazı sorunlar ortaya çıkar.
Günlük ne kadar su içmeniz gerektiğini belirleyecek tek bir formül yoktur. Ortama, egzersiz rejiminize, genel sağlığınıza ve hamilelik veya emzirme gibi koşullara bağlı olarak su alımınızı ayarlamanız gerekir.
Çok Fazla Su İçtiğinizde Ne Olur ?
Çok fazla su içtiğinizde beyin fonksiyonlarında bozulma yaşayabilirsiniz. Hücrelerde (beyin hücreleri dahil) çok fazla su olduğunda şişme meydana gelir. Bu durum beyinde baskıya neden olur. Kafa karışıklığı, uyuşukluk ve baş ağrısı gibi durumlar yaşayabilirsiniz. Bu basınç artarsa hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) ve Bradikardi (Düşük Kalp Atış Hızı) gibi durumlara neden olabilir.
Sodyum, aşırı hidrasyondan en çok etkilenen elektrolittir ve hiponatremi adı verilen bir duruma yol açar. Sodyum, hücrelerin içindeki ve dışındaki sıvı dengesini korumaya yardımcı olan çok önemli bir elementtir. Vücuttaki su miktarının fazla olması nedeniyle sodyum seviyesi düştüğünde sıvılar hücrelerin içine girer. Daha sonra hücreler şişer ve sizi nöbet geçirme, koma ve hatta ölme riskiyle karşı karşıya bırakabilir.
Çok Fazla Su İçtiğinizin Belirtileri Nelerdir ?
İdrarınızın rengi:
Yeterince su içip içmediğinizi belirlemenin en iyi yollarından biri idrarınızın rengini izlemektir. Ürokrom pigmenti ve vücudunuzdaki su seviyesinin birleşimi nedeniyle idrar rengi genellikle soluk sarıdan çay rengine kadar değişir. Eğer idrarınız sıklıkla berraksa, bu kısa sürede çok fazla su içtiğinizin kesin bir işaretidir.
Mide bulantısı ya da kusma:
Aşırı hidrasyonun belirtileri dehidrasyonun belirtilerine benzer. Vücutta çok fazla su olduğunda böbrekler fazla sıvıyı uzaklaştıramaz. Vücutta su toplanmaya başlar ve bulantı, kusma ve ishale neden olur.
Gün boyu zonklayan baş ağrıları.
Baş ağrıları hem aşırı sıvı alımını, hem de dehidrasyonu işaret edebilir. Vücuttaki fazla su, vücudun tuz seviyesinin düşmesine ve hücrelerin şişmesine neden olur. Bu şişlik onların boyutlarının büyümesine neden olur ve kafatasına baskı yapar. Bu basınç zonklayan bir baş ağrısına neden olur ve beyin hasarına ve nefes almada güçlüklere yol açabilir.
Ellerin, ayakların ve dudakların renginin değişmesi.
Aşırı su içtiğinizde ayaklarınızın, ellerinizin ve dudaklarınızın şiştiğini ve renginin değiştiğini fark edeceksiniz. Hücreler şiştiğinde cilt de şişer.
Kolayca kramp giren zayıf kaslar.
Çok fazla su içme nedeniyle elektrolit seviyeleri düştüğünde vücut dengeniz bozulur. Vücuttaki düşük elektrolit seviyeleri kas spazmlarına ve kramplara neden olabilir.
Yorgunluk.
Çok fazla su içmek, böbreklerinizin fazla suyu uzaklaştırmak için çok fazla çalışmasına neden olur. Bu, kendinizi stresli ve yorgun hissetmenize yol açar. Çok fazla su içtikten sonra yataktan kalkamıyorsanız bunun nedeni böbreklerinizin fazla çalışıyor olmasıdır.
…..
Genel sağlığımız için, herşeyin kararınca olması en doğrusudur. Vücut için mutlak bir ihtiyaç olan suyun dahi fazlası zararlı olabildiğine göre, diğer başka şeyleri aşırı miktarlarda tüketmenin ne kadar zararlı olabileceğini tahmin etmek elbette zor değil.