ENFEKSİYONLARA KARŞI SAVUNMAMIZI NASIL GÜÇLÜ TUTARIZ ?

Sağlık
Enfeksiyonların yaygınlaşmaya başladığı bu günlerde, bağışıklık sistemini güçlü tutmak daha da önem arz ediyor. Bu sebeple bugünkü konumuzu ‘vücut savunmamızı nasıl güçlendirebiliriz’ konu...
EMOJİLE

Enfeksiyonların yaygınlaşmaya başladığı bu günlerde, bağışıklık sistemini güçlü tutmak daha da önem arz ediyor. Bu sebeple bugünkü konumuzu ‘vücut savunmamızı nasıl güçlendirebiliriz’ konusuna ayırdım.

İyi, dengeli bir diyet yediğinizde, vücudunuzun iyi çalışmasını sağlayan birçok şey yerine oturur. Besin açısından zengin gıdalar enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur ve hastalıkları önlerler. Bunlar;

Antioksidanlar

Bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanıza yardımcı olur. Beta karoten, C ve E vitaminlerini içeren antioksidanlar temel besinlerdir ve bağışıklık sisteminizi güçlü tutmanızı sağlayan ana besinlerdir. Antilksidanlar hücre zarları da dahil olmak üzere hücresel yapılara zarar verebilecek “serbest radikalleri” hedef alır ve onları yok eder. Antioksidanlar, bu sebeple sağlıklı kalmanıza ve hastalanırsanız daha hızlı toparlanmanıza yardımcı olurlar.

Bu bileşikleri diyetinize dahil etmenin en iyi yolu daha fazla meyve ve sebze yemektir.

Umanlar günde 5 – 6 porsiyon meyve ve sebze yemeyi öneriyorlar. Bu size bol miktarda antioksidan sağlar. Örneğin, bir kavunun dörtte biri size bir günde ihtiyacınız olan beta karotenin neredeyse yarısını verir. Ayrıca, kavun zengin bir C vitamini kaynağıdır. Mesela, ıspanak size beta karoten, C vitamini, folik asit ve magnezyum verir.

Beta karoten ve diğer karotenoidler açısından zengin gıdalar şunlardır: Kayısı, kuşkonmaz, sığır karaciğeri, pancar, brokoli, kavun, havuç, mısır, lahana, mango, hardal ve kara lahana, nektarin, şeftali, greyfurt, balkabağı, tatlı patates, mandalina, domates ve karpuz.

C vitamini açısından zengin besinler ise şunlardır: brokoli, kavun, karnabahar, lahana, kivi, portakal, papaya, kırmızı, yeşil veya sarı biber, tatlı patates, çilek ve domates.

E vitamini açısından zengin besinler arasında şunlar sayılabilir: badem, mısır yağı, morina karaciğeri yağı, fındık, fıstık ezmesi, aspir yağı, somon bifteği ve ayçiçeği tohumu.

Biyoflavonoidler

Biyoflavonoidler bakımından zengin gıdalar da sağlıklı kalmanıza yardımcı olur. Araştırmalar, bu temel besinlerin bağışıklık sistemini aktifleştirmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu doğal maddeler bitkilerde C vitaminine eşlik eder ve antioksidan görevi görürler.

Besin kaynakları: Turunçgiller, yeşil biber, limon, misket limonu, portakal, kiraz ve üzümde bol miktarda bioflavonoid bulunur. Bunlardan biri olan Quercetin brokoli, turunçgiller, kırmızı ve sarı soğanda bulunan oldukça konsantre bir biyoflavonoiddir.

Glutatyon

Glutatyon, bağışıklık sisteminin enfeksiyonlarla savaşabilmesi için gerekli olan başka bir besindir.

Brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, ıspanak ve diğer turpgiller glutatyon bakımından zengindir.

Fitokimyasallar

Fitokimyasalca zengin gıdalar da sağlık için önemlidir. Fitokimyasallar tüm bitkilerde bulunur, bu nedenle çeşitli tahıl, meyve ve sebze içeren bir diyet size bu sağlıklı maddeleri kazandıracaktır.

Besin kaynakları: Elma, kayısı, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, havuç, karnabahar, sarımsak, baklagiller, soğan, kırmızı biber, soya fasulyesi, tatlı patates ve domates.

Protein

Vücut dokusunu oluşturmak ve onarmak ve viral ve bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmak için proteine ​​ihtiyacınız vardır. ABD’deki herhangi birinin protein açısından düşük olması nadirdir ancak çok fazlası böbrekleriniz için zararlı olabilir. Fasulye ve soya, yağsız sığır eti ve derisiz tavuk veya hindi gibi yağsız protein kaynakları seçtiğinizden emin olun.

Tavuk çorbası

Tavuk çorbasının bilimsel çalışmalarda soğuk algınlığıyla mücadeleye yardımcı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca tavuk çorbasının soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek iltihap önleyici etkiye de sahip olduğu gösterilmiştir.

Sıcak çay içmek başka bir eski ev ilacıdır. Sıcak çay, mukusun incelmesine ve vücudun uygun şekilde nemlenmesine yardımcı olur. Yeşil ve siyah çaylar, güçlü antioksidanlar olan flavonoidlerle doludur. Her gün birkaç bardak siyah ve yeşil çay sağlığımız için faydalıdır.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/