Dondurma, cips ve şekerleme gibi yiyecekler sigara ve eroin gibi bağımlılık yapıyor.
Yeni bir araştırma, atıştırmalıkların sigara ve eroin kadar bağımlılık yapıcı olabileceğini ortaya koyuyor.
Bu ay British Medical Journal’da yayınlanan, 36 ülkede 281 çalışmanın analizi, dondurmayı, cipsi ve şekeri bırakamamanızın öz kontrolünüzle daha az, bağımlılık niteliğiyle daha çok ilgili olabileceğini buldu.
Çalışmada, “işlenmiş gıdalarda sıklıkla bulunan rafine karbonhidrat ve yağların oluşturduğu kombinasyonunun, beyin ödül sistemleri üzerinde tek başına makro besinlerin ötesinde bir etkisinin olduğunu ve bunun da bu gıdaların bağımlılık potansiyelini artırabileceğini gösteriyor” denilmektedir.
Madde bağımlılığını ölçmek için aynı yönergeleri kullanan araştırmacılar, yetişkinlerin %14’ünün ve çocukların %12’sinin aşırı işlenmiş gıdalara bağımlı olduğunu buldular.
Yeni araştırmalar aşırı işlenmiş yiyecek ve içecek tüketiminin özellikle kadınlarda depresyon riski ile de ilişkili olduğunu göstermektedir.
Ultra işlenmiş gıdalar nelerdir?
Ultra işlenmiş gıdalar yüksek yağ, karbonhidrat ve şeker içeriğine sahip gıdalardır. Besin değerleri çok azdır veya hiç yoktur.
Bu yiyecekler arasında mesela dondurma, cips, çizburger, patates kızartması, soda, kek, şeker ve kurabiyeler yer alır.
Bu gıdalar, kadınlarda diyabet ve kardiyovasküler hastalık, kanser ve depresyon riskinin artması da dahil olmak üzere bir çok sağlık sorunuyla ilişkilendirilmektedir. Ayrıca bu gıdaların demans gibi bilişsel gerilemeyle de ilişkili olabileceği düşünülüyor.
Yiyecek bağımlılığı
Sağlık profesyonellerinin ruhsal bozuklukları teşhis etmelerine yönelik rehberi olan Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı’nda yeme bağımlılığı bir akıl hastalığı olarak sınıflandırılmamakla birlikte, bunun bir ruhsal problem olabileceği ifade edilmektedir.
Michigan Üniversitesi profesörü ve çalışmanın baş yazarı Ashley Gearhardt, haber bülteninde “Ultra işlenmiş gıda bağımlılığının geçerliliği ve klinik önemi konusunda ortak ve tutarlı bir destek var” diyor ve ilave ediyor; “Belirli işlenmiş gıda türlerinin bağımlılık yapıcı madde özelliklerine sahip olduğunu kabul ederek küresel sağlığın iyileştirilmesine yardımcı olabiliriz.”
Yeme bağımlılığının belirtileri arasında tok olduğunuz halde bile yemek istemeniz, istediğinizden daha fazla yemek yemeniz veya olumsuz sonuçlara rağmen bir şeyler yemeye devam etmeniz yer alıyor.
Ultra-İşlenmiş İnsanlar kitabının yazarı doktor Chris van Tulleken, Guardian’a gıdanın kendisi bağımlılık yaratmasa da “ultra işlenmiş gıdaların gerçek anlamda gıda olmadığını” söylüyor ve ilave ediyor; Yiyeceklerin temel amacı besin sağlamaktır. Bu tür gıdaların temel amacı ise kâr ve finansal büyüme sağlamaktır.”
Beslenme ve besinler konusu toplum sağlığının en temel konusudur. Sağlıklı beslenen toplumlar sağlıklı olur. Sağlıksız besin tüketen toplumları ise ilaçlar, hastaneler, doktorlar bile koruyamaz. Bu tür kötü beslenme alışkanlıkları dolayısı ile insanlar, kötü niyetli bazı ticari sektörlerin kurbanı olmaktan kurtulamıyorlar.