Sporun fiziksel sağlığa ve ruh sağlığına faydalarını birçoğumuz biliyoruz. Buna rağmen ülkemizde maalesef eldeki imkanlardan faydalanarak günde 25-30 dakika bile olsa spor yapmayan insan sayısı oldukça yüksek.
Son dönemde yerel yönetimlerin yerinde kararlarıyla halkın masrafsız şekilde spor yapabileceği alanların sayısında artış sağlansa da, sporun en iyi anlatılabileceği ve bir hayat felsefesi haline getirilebileceği yer olan okullarda, spor derslerinin önemi göz ardı ediliyor. 1970’ler ve 1980’lerde eldeki imkanlar günümüze nazaran çok daha kısıtlı olmasına rağmen özellikle bireysel sporlarda birçok başarılı sporcumuzun yetişmesinde, sporun okulun içine uygun şekilde dahil edilmesinin ve spor yapma alışkanlıklarının çocuklara kazandırılmasının yadsınamaz etkisi bulunmaktadır. Okan Üniversitesi öğretim görevlisi Dr. Cem Tınaz, çocukların gelişiminde sporun önemini anlatıyor…
Günümüzde spor, ülkeler arasında bir nevi üstünlük göstergesi misyonu edinse de, modern toplumlar, sporun insan sağlığı üzerindeki etkilerinin ve bu etkilerin ülkelerin gelişmişlik düzeyine ve sosyoekonomik durumuna katkılarının gayet net farkındalar. Yapılan araştırmalara göre ruh ve beden sağlığı yerinde olan insan, daha verimli ve üretkendir. Ülkelerin en önemli gider kalemlerinden birini teşkil eden sigortalıların sağlık masrafları, sporun sağlayacağı faydalarda düşürülebilir. Bu hedeflere de ancak oldukça iyi hazırlanmış, kapsamı ve hedefleri belirlenmiş bir spor politikasıyla ulaşılabilir. Ülkemizdeki güncel sistemde çocuklarda sporu bir alışkanlık haline getirme sorumluluğu ailelere düşüyor. Peki ama çocuklarımızı spora nasıl başlatabiliriz?
Çocuğunuzun hangi spora istekli ve yatkın olduğunu bulun.
Çocuklarda spor seçiminde en önemli konu, küçük yaşlarda alternatiflerin olabildiğince fazla sayıda tutulmasıdır. Bu yüzden okullarda birçok farklı branşın en azından temel eğitiminin verilmesi ve genel mantığının öğretilmesi önemlidir. Spor yapmanın ekonomik durumla bağlantısı aşikardır ancak hareket edebilmemiz için illa cebimizden para çıkması gerekmez. Bu durum çocuklarımız için de aynı. Ülkemizde futbol kulüpleri dışında yaklaşık 10000 kulüp bulunuyor. Bu kulüplerin çoğu zor şartlarda ayakta kalabilen ve maddi desteğe ihtiyacı olan spor kulüpleri olsa da, basketboldan, tekvandoya birçok farklı branşta oldukça makul fiyatlara spor eğitimi verebiliyorlar. İnternet üzerinden yapacağınız basit bir arama ile size en yakın spor kulüplerini bulabilirsiniz.
Israrcı olmayın, destek olun…
Çocukların ilgi ve alakaları değişkendir. Her gün farklı taleplerle size gelebilirler. Çocuğunuzun spora katılımını sağlamak için, maddi durumunuz elverdiğince ona destek olmaya çalışın. Yaşı ilerledikçe hedefleri belirginleşecek ve devam etmek istediği sporu kendisi seçecektir. Bu süreçte kendisine yorumlarınızla destek olun ancak zorlayıcı olmayın, aksi takdirde motivasyonları kırılabilir.
Belki de geleceğin şampiyonu sizin çocuğunuz…
Profesyonel sporun bugün ulaşmış olduğu noktada sporcular, birçoklarımız için hayal olan maddi imkanlara sahipler. Devamlılık, azim, çalışma ve kişisel beceriler birleştiğinde başarılı bir sporcunun yetişme olasılığı oldukça yüksektir. Gelecekte ek bir kazanç sağlamasa bile çocuğunuz spor yapmanın ona sağlayacağı faydalar için size daima teşekkür edecektir.