Minikleri Güneşten Koruyun

Çocuk Sağlığı
Güneş ışınları her yaşta, cildimiz ve sağlığımız için zararlıdır. Ancak bağışıklık sistemi gelişmekte olan bebek ve çocuklarımız için güneş çok daha önemli bir tehdit oluşturur. 0-18 yaş arasında maru...
EMOJİLE

Güneş ışınları her yaşta, cildimiz ve sağlığımız için zararlıdır. Ancak bağışıklık sistemi gelişmekte olan bebek ve çocuklarımız için güneş çok daha önemli bir tehdit oluşturur.

0-18 yaş arasında maruz kalınan güneş, hayatımız boyunca başta cilt kanseri olmak üzere birçok hastalık ve cilt problemine zemin hazırlar.

Çocukların hassas ciltleri, onları güneş yanığına yatkın hale getirir. Bu nedenle çocukları güneşten korumak, onlara ileriki yaşlarında kaliteli ve sağlıklı bir yaşam olanağı sağlar.

CİLT ERKEN YAŞLANIR
Güneşten korunmaya bebeklik döneminde başlanmalı ve tüm yaşam boyu devam edilmelidir. Hayat boyu maruz kalınan güneş ışığının yüzde 80’i yaşamın ilk 18 yılında alınmaktadır.

Bu nedenle çocukların güneşten korunması çok önemlidir. Çocukken korunmadan güneşe maruz kalan ve güneş yanığı geçirenlerde ileriki yaşlarda cilt kanseri daha sık görülür, cilt daha erken yaşlanır.

DOST MU DÜŞMAN MI?
Çocukların sadece ciltleri değil, gözleri de güneşten korunmalıdır. Çünkü güneşe fazla maruz kalan gözlerde katarakt ve retina tabakasında hasarlar ortaya çıkabilir.

Güneşin ultraviyole (UV) ışınlarına korunmasız maruz kalmak, bağışıklık sisteminde baskılanmaya da neden olabilir. Bu nedenle güneşin dost değil düşman olduğunu bilinmelidir.

BEYAZ DEĞİL SİYAH GİYDİRİN
Kıyafetler, şapka ve gözlük kullanılmalı. Kulakları, enseyi ve yüzü koruyacak geniş kenarlı şapkalar tercih edilmeli.

Açık renkli, gevşek dokunmuş kumaşların ultraviyole geçirgenliği daha fazladır. Yani genel kanının aksine plajda beyaz tişört giymek pek koruyucu değil! Bu nedenle güneşten korunma amaçlı koyu renkli, sık ve kalın dokunmuş giysiler tercih edilmeli.

Bir ürünün güneş geçirgenliğini test etmenin kolay yolu; ışığa tutarak giysinin arkasının görünüp görünmediğine bakmaktır. Arkasını ne kadar rahat görebiliyorsanız giysinin UV geçirgenliği o kadar fazladır.

Su, giysilerin ışık geçirgenliğini daha çok artırır. Bu nedenle ıslak giysilerin yeterli derecede korumayacağını unutmayın ve güneş altında ıslak giysilerle dolaşmamaya çalışın.

ÖLÇÜNÜZ TATLI KAŞIĞI OLSUN
Bir koruyucunun etiketinde belirtilen UV koruma özelliği kadar önemli olan bir nokta da, o koruyucunun gerçek hayatta kişilerin kullanımı sırasında göstereceği UV koruma performansıdır. Bunu belirleyen iki önemli etken ise güneş koruyucunun yeterli miktarda uygulanması ve gerekli sıklıkta tekrarlanmasıdır.

Yapılan çalışmalarda, güneş koruyucu kullananların bu ürünleri gerekenden daha az miktarda uyguladığı saptanmış. Ayrıca sırt, boynun iki yanı, kulaklar, el ve ayak sırtları, göz etrafı ve dudaklara; kullanılması gerekenden daha az koruyucu uygulandığı ya da tümüyle bu bölgelerin atlandığı ortaya çıkmış.

YAŞA GÖRE KORUYUN
6 AYIN ALTINDAKİ BEBEKLER

Bebeğinize; bacaklarını, kollarını kapayacak ince kıyafetler ve başına şapka giydirin.

6 AY-6 YAŞ ARASI ÇOCUKLAR

Çocuğunuz dışarı çıkmadan en az 30 dakika önce, güneş koruyucuyu açıkta kalan yerlerine sürün. Bunu, bulutlu ve kapalı havalarda bile mutlaka yapın. Koruma faktörü en az 30 olan, çocuklar için hazırlanmış ürünler kullanın.

7 YAŞIN ÜSTÜNDEKİ ÇOCUKLAR

En önemli ve güvenli güneşten korunma yöntemi güneşe açık bölgeleri kapatmaktır. En az 7-8 santimetrelik gölgeliği olan bir kasket ve yüksek UV koruması olan güneş gözlükleri takmalarını sağlayın ve mümkün olduğu kadar çok bölge kapayan pamuklu kıyafetler giydirin.

Mümkün olduğu kadar gölgede kalmalarını ve direkt güneş ışığına maruz kalmamalarını sağlayın.
Koruma faktörü en az 30 olan güneş koruyucuyu bol miktarda kullanın ve her iki saatte bir yenileyin.

ALERJİYE DİKKAT!
Bazı güneş kremleri önemli düzeyde cilt alerjilerine neden olabiliyor. Özellikle geçen seneden kalan kremleriniz buna neden olabilir, dolayısıyla onları atın.

Yeni aldığınız güneş kremi, tatilinizin ilk günü çocuğunuzda alerji yaratırsa, bu hem çocuğunuzun keyifsizliğine hem de tatilinizin kötü geçmesine neden olur. Bu nedenle, yeni kreminizi güneşe çıkmadan bir gün önce çocuğunuzun koluna, bir-iki santimetrelik alana sürün ve üzerini yara bandıyla kapatın.

Ertesi gün güneş altında yara bandını çıkarın. Eğer 15 dakikada o bölgede kızarıklık, şişlik veya kaşıntı olmuyorsa, güneş kremini tüm vücuduna sürün ve 30 dakika sonra eğlence başlasın!

En Son Haber


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107