Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerde doğru, sağlıklı ve bilinçli beslenmenin önemini vurgulayarak, bu konuda anne babaların yanı sıra, öğretmenlere ve okul yönetimi ile okul aile birliğine de önemli görevler düştüğünü söyledi.
Özellikle iIköğretim çağındaki çocukların beslenmesinde sabah kahvaltısının çok önemli olduğunu ifade eden Şahin, şunları kaydetti:
”Kahvaltı yaparak okula giden çocuklarda, okul başarısının, arkadaşlarıyla uyumunun, konsantrasyon yeteneğinin arttığı gözlemlenmiştir. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür ve çocukların mutlaka aileleriyle kahvaltı yapması gerekmektedir. Anne babanın kahvaltı yapmadan evden çıkması çocuğa doğru bir rol modeli olmayabilir. Anne ve babanın da kahvaltısını çocukla yapması, kahvaltıyı teşvik açısından önemlidir. Süt, peynir, yumurta, zeytin, ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler, kuru meyveler, bal, kahvaltılık ürünler içerisinde sayılabilir.”
Okulu tam gün olan öğrencilerin, öğle yemeğinde menü planlamasının ve denetlenmesinin önemine işaret eden Şahin, bu kapsamda önce öğretmenlere daha sonra da okul aile birliği ile velilere sorumluluk düştüğünü belirtti. Yemek çıkmayan okullarda, öğrencilerin beslenme çantasının doğru besinlerle hazırlanması gerektiğine dikkati çeken Şahin, ”Beslenme çantalarına zaman zaman çikolata ezmeli ekmek ya da hazır ürünler konulabiliyor. Bunların yerine evde yapılan kek, sandviç, kıymalı börek, meyve gibi ürünler ile içecek olarak da ayran, süt, taze meyve suyu konulabilir” şeklinde konuştu.
Başdiyetisyen Şahin, okul çağı çocuklarında günlük süt ve yoğurt tüketiminin yarım kilonun altına düşmemesi gerektiğini vurgulayarak, öğrencilerin beslenmesinin günde 4 öğün altına düşmemesi gerektiğini, ara öğünlerde taze meyve, ayran, süt, kek, börek gibi ürünlerin tüketilebileceğini söyledi.
Çocukların beslenmesi konusunda özellikle annelerin bilinçli olması gerektiğini ifade eden Şahin, annelerin çocukları için besin değeri yüksek, sağlıklı ürünler tercih etmesi gerektiğini kaydetti.
Şahin, okul kantinlerinde sağlıklı beslenmeye yönelik önemli önlemler alındığını ve bu kapsamda gazlı içeceklerin satışının yasaklandığını ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
”Öğrencilerin soğuk çayları da tercih etmemeleri gerekiyor. Bunlar hem şeker hem kafein içeriyor. Çocukların vitamin, mineral, antioksidan, posa alımlarını desteklemediği için bir faydası yok. Ambalajlanmış ürünler boş besin kaynağı. Obeziteye meyilli çocukların hazır gıdalardan uzak durması gerekiyor. Çocuklarda, hareketsizlik, bilgisayar ve televizyon karşısında çok vakit geçirme, abur cubur denilen atıştırmalıkların kontrolsüz ya da ödül gibi veriliyor olması nedeniyle obezitede artış var. Büyükşehirlerde özellikle hareketsizlik nedeniyle obezite artışı daha yüksek. Bunun için ailelerin bilinçli olması ve çocuklarını doğru yönlendirmesi çok önemli.”