ABD’nin Güney Kaliforniya Üniversitesi bilim insanları, hava kirliliğinin bebeği daha anne karnındayken etkilediğini ve otistik doğum riskini 3 katına çıkardığını bilimsel olarak kanıtladı
Hava kirliliği ve egzoz dumanının yeni doğan ve anne karnındaki bebeklerde otizme neden olduğu kanıtlandı. Kirliliğin yoğun olduğu yerlerde bu risk 2-3 kat fazla görülüyor. ABD’de bulunan Los Angeles Güney Kaliforniya Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, Genel Psikiyatri Arşivleri Dergisi’nde yayımlandı. 2 ile 5 yaş arasındaki 500’den fazla çocuk incelendi. Çocuklardan 245’i kontrol altındayken 279’unda otizm teşhis edildi. Bilim insanları, Amerika Çevre Koruma Ajansı tarafından ölçülen hava kalitesinden veriler toplayarak çocukların anne karnında ve bir yaşına kadar olan mikropartiküllerinin ortalama yoğunluğunu saptadı. Verilere göre kirli havaya 32 ppm’den (1 milyon hava hacmi içerisindeki bileşenin hacmi) daha çok maruz kalarak gelişen fetüsün, daha az hava kirliliğine örneğin 10 ppm’den daha az etkilenene göre otistik olma riski artıyor. Araştırmalarından biri bu gelişimsel bozukluğun çocukta gerçekleşme olasılığı ve motorlu taşıtların gazlarına maruz kalınan uzun bir yaşam arasındaki ilişkiyi açıklıyor. Yapılan bu çalışma kirlilik oranının otoyol kenarlarına 500 metreden daha yakın mesafede oturanların otizm oranının yüzde 70 oranında arttığını ortaya koydu. Bilim dünyası bu araştırmanın sonuçlarını ‘otizme tek bir şey neden olamaz’ diye eleştirmeye başlasa da üzerinde hem fikir oldukları tek konu; özellikle araçların egzoz gazlarının yol açtığı kirliliğin azaltılması.
‘Hücre genetiğini bozar’
Prof. Dr. Hilal Mocan (Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı): İlk kez 2006’da gündeme gelen bu konu netlik kazanmasa da birçok muhtemel neden arasında sayılmıştır. İleri çalışmalara ihtiyaç vardır. Çünkü bu araştırma sonucunda otizm tek bir nedene bağlanıyor. Çevresel faktörler hava kirliliği otizme yol açan nedenlerden yalnızca bir tanesidir.
Doç. Dr. Serdar Dağ (Nörolog): Otizm, psikiyatrik ve nörolojik belirtileri olan bir hastalıktır. Bugün için tam tespit edilemeyen sebeplere bağlı beyin ve sinir hasarından oluştuğu kesin gibidir. Araba egzoz dumanı ve hava kirliliği hücrelerin üzerinde serbest radikallerin birikmesine sebep olur ve hücre yıpranmasını başlatır, hücrelerin genetiğini bozar. Bu hipotez bozulan bu hücrelerin otizm belirtileri verdiğini ileri sürmektedir.
Prof. Dr. İbrahim Bildirici (Kadın Doğum Uzmanı): Hava kirliliği otizmin sebebi demek bu bulgular ile henüz mümkün değil. Yani sebep sonuç ilişkisinden bahsetmek için çok erken. Fakat hava kirliliği otizm için bir risk faktörü olabilir. Bu ve benzeri araştırmalar ile pekiştirilen hava kirliliği otizm bağlantısı hava kirliliğini önlemeye yönelik yasal düzenlemeleri beraberinde getirebilir ve umarız ki uzun dönemde maalesef halen sıklığı artmakta olan bu hastalığın görülme sıklığında azalma sağlanabilir.
Sabah