Annelere verimli emzirme konusunda referans olan ‘Daha Fazla Süt Üretimi’ adlı kitabın yazarı Lisa Marasco, tüm dünyada önem kazanan ‘Rahat emzirme- Laid back feeding’ kavramı, emzirmeyi zorlaştıran durumlar ve çözümleri, çalışan annenin emzirmesi, emzirmenin keyifle sonlandırılması gibi konularda bilgilerini ve deneyimlerini El Bebek Gül Bebek Derneği aracılığıyla annelerle paylaştı.
NANE VE SİGARA SÜTÜ AZALTIYOR
Bazen bebeklerin damaklarındaki gizli yarıklardan ya da dil kökü bağlarından kaynaklanan sorunlarla memeyi iyi kavrayamadıklarını, bu durumun da çok fazla çıkartılan ´cuk cuk´ sesleri arasında kaybolduğunu anlatan Marasco şu bilgileri verdi:
• Çok fazla nane yemek, nane çayı ve sigara içmek sütü azaltıyor.
• Annenin gençlik döneminden itibaren obezite sorunu varsa, bu durum süt üretimini olumsuz etkiliyor.
• Çok uzun süren stresli dönemler, vakumlu veya kaşıklı (forsepsli) doğum ile acil sezaryenler emzirmeyi olumsuz etkiliyor.
• Aşırı ödem sütün memelerden zor salgılanmasına neden oluyor. Ödemli annelerde süt 2-3 gün gecikerek geliyor, ödem azaldıkça süt artıyor. Ödemi söktürmek için annelerin salatalık, karpuz, lahana yemesi öneriliyor.
• Annenin yumurtalığında çok fazla kist olması, testosteron oranını artırıyor. Bu durumda 2-3 hafta sonra süt gelebiliyor. Kistlerden kurtulmanın yolu ise doğum.
• Bazen plasenta rahim kaslarına yapışıyor, geç atılıyor ve çok fazla kanamaya neden olabiliyor. Plasenta içerde kalırsa süt üretimi etkilenebiliyor.
• Anne önceki bebeğini sezaryen ile dünyaya getirmişse, 35 yaş üzerindeyse, çoklu gebelik varsa, süt üretimi gecikiyor.
• Nezlede kullanılan bazı ilaçlar süt üretim hormonu olan prolaktini ve dolayısıyla sütün üretimini azaltıyor.
• ‘Çok fazla su içersem sütüm bol olur’ anlayışı doğru değil. Aşırı su içme çok süt üretileceği anlamına gelmiyor. Emziren anne susadıkça içmeli.
• Eğer dil bağı sorunu nedeniyle bebek ememiyorsa bu bağın kesilmesi bebeğin annesinin sütünü daha iyi almasını sağlıyor. Ancak bu bağın kesilme işleminin mutlaka, bir uzman tarafından yapılması gerekiyor.
• Süt veremeyen annelerin memeleri kontrol edilmeli. İki meme arasında 3 parmaktan fazla aralık varsa bu anatomik bir bozukluğun göstergesi olabileceği için bir risk faktörü.
• Gebelik sırasında memelerde damarların genişlemesi görülmeli. Damarsız memeden süt gelmeyebilir.
• Meme çatlaklarının çok fazla olması, emzirme süresini azaltabilir.
YATAR POZİSYONDA EMZİRMEK DAHA SAĞLIKLI
Marasco, alışıldığı gibi oturur pozisyonda değil, yatar pozisyonda emzirmenin olumlu sonuçlarını anlattı. Bebeği karnın üzerine yatırarak, dikey pozisyonda emzirmenin anne açısından son derece konforlu olduğunu, annenin bir eliyle bebeğini tutarken, diğer elinin boşta kalabildiğini ve bebekle annenin tensel temasının daha fazla olduğu için bebeğin memeyi kavramasının kolaylaştığını belirtti. Bu şekilde annenin daha az enerji harcayarak, yorulmadan bebeğini emzirebildiğini sözlerine ekledi.
UZUN EMZİRME, HEM ANNEYİ HEM BEBEĞİ KORUYOR
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülnihal Şarman ise, emzirmenin uzun sürdürülmesi ile ilgili şunları söyledi: “Uzun takipli çalışmalar uzun süre anne sütü almış bebeklerin daha az hastalandıklarını gösteriyor. Hastalıklardan korunma emzirme süresi uzatıldıkça daha da bariz oluyor. Hastalık geçirirken de daha hafif atlatıyor bebekler. Sadece emzirme süresince değil, bebeğin hayatının ileri yaşlarında çıkabilecek hastalıklarından da koruyucu.”
Solunum yolu hastalıklarından korumada anne sütünün çok etkin olduğunu belirten Dr. Şarman, “Solunum hastalıklarında 4 ay sadece anne sütü alan bebeklerde hastaneye yatış % 72 azalıyor. Emzirme 6 ayı geçtiyse zatürre riski 4 katı daha düşük. Orta kulak enfeksiyonu 3 aydan fazla sadece anne sütü alanlarda % 50 daha az! Anne sütü almış bebeklerde ishaller de% 63 azalıyor” dedi.
OKUL BAŞARISINI DA ARTIRIYOR
Anne sütü nedensiz beşik ölümleri, alerji, çölyak, obezite, diyabet gibi birçok hastalıktan korunmada önemli avantaj sağlıyor. Uzmanlar, lösemi ve lenfoma gibi çocuk kanserlerinin emzirilen çocuklarda daha az görüldüğünü belirtiyor.
Ayrıca ilkokul çağlarında öğretmenlerin değerlendirmeleri ve zeka testleri, 3 aydan fazla anne sütü almış çocukların daha başarılı olduklarını gösteriyor.
Ntvmsnbc