Diş çürüğünü bebeğe bulaştırmayın!

Çocuk Sağlığı
Her anne baba çocuğunun sağlıklı dişlere sahip olmasını ister. Gece yatmadan dişlerini fırçalaması ve şeker yememesi konusunda onu sık sık uyarır. Oysaki diş çürüklerinin temeli, bebeklik döneminde at...
EMOJİLE

Her anne baba çocuğunun sağlıklı dişlere sahip olmasını ister. Gece yatmadan dişlerini fırçalaması ve şeker yememesi konusunda onu sık sık uyarır. Oysaki diş çürüklerinin temeli, bebeklik döneminde atılıyor ve çürükler bu dönemde anne babadan kolaylıkla çocuğa bulaşabiliyor. Uzmanların uyarısı; çocuğunuzun sağlıklı dişlerinde sizin de payınız olmasını istiyorsanız öncelikle kendi diş sağlığınızı korumanız gerektiği yönünde.

Diş Hekimi Aslı Tapan, çürüyün bebeğe nasıl bulaştığını şöyle anlattı: “Kimi zaman bebeğinizi öpme, mamasının sıcaklığını kontrol etme veya mamasının tadına bakıp yedirme gibi birçok zararsız gördüğünüz hareket ağzınızdaki bakteriyi çocuğunuza transfer edip çocuğunuzun çürük riski ve yayılımı ile karşı karşıya kalmasını kolaylaştırmaktadır."

ÇÜRÜKLER DİŞ YÜZEYİNDE ÇOĞALIR
Bebekler ilk doğduğunda ağızlarında çürüğe neden olan “Streptococcus mutans” bakterisine rastlanmadığını belirten Tapan, “Ancak zamanla çeşitli nedenlerle bebeğe geçer. Bu bakteri sert diş yüzeylerine kuvvetli tutunma özellikleri nedeniyle, ilk diş sürmesiyle beraber diş yüzeyinde hızla çoğalıp çürük oluşturur” dedi ve bebeği diş çürüğünden korumanın yollarını sıraladı:.

BEBEĞİNİZİ KORUYUN!
• Bebekle yakın temas kuran kişiler (anne, baba, bakıcı ve diğerler yakınlar) ağız ve diş sağlığı bakımlarını düzenli yapmalı ve diş hekimi kontrollerini aksatmamalıdır.
• Çürük ve diş eti hastalığı varsa en kısa zamanda tedavi yoluna gidilmelidir.
• 3 adım denilen diş fırçalama, diş ipi ve ağız gargarası kullanımını aksatılmamalıdır
• Anne ya da baba çocukla ortak diş fırçası kullanmamalıdır.
• Çocuk beslenirken kullanılan kaşık ona ait olmalıdır. Yiyeceklerin sıcaklık ve tat kontrolleri için anne babalar tarafından başka bir kaşık kullanılmalıdır.
• Bebeği besleyen kişiler biberonu ve emziği temizlemek, sıcaklık kontrolü yapmak için de olsa ağzına sürmemelidir.

ÇOCUĞUNUZ BİBERON ÇÜRÜĞÜNE YAKALANMASIN
Bebek ve çocuklarda görülen çürükler, genellikle üst süt keserlerin diş etine yakın yüzeylerinde tebeşir gibi beyaz renkte, beyaz nokta lezyonları şeklinde başlar. Bu oluşumlar tedavi edilmediği durumlarda kahverengiye doğru renk değiştirerek zamanla çukurlaşır. Bebeğin geceleri biberon ile beslenmesi, sık aralıklarla emzirilmesi, ballı reçelli emzik veya şeker içerikli sıvı gıdaları içeren biberon kullanımları, çocukluk dönemi çürüklerine neden olabilir. .

BAKIM SÜT DİŞLERİYLE BAŞLIYOR
Diş Hekimi Aslı Tapan, diş bakımında aileye düşen sorumluluğu ise şöyle özetledi: “Süt dişlerinin sürmesini takiben fırça, temiz bir tülbent veya gazlı bir bez parçası yardımı ile diş yüzeyi temizlenmelidir. Çocuklara erken yaşta fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Bebeklerin ilk diş muayenesinin, dişleri çıkmaya başladıktan sonra altı ay ile bir yaş arasında yapılması, ebeveynlerinin de doğru bilinçlendirilmesi açısından çok önemlidir. Bu dönemde ağız diş muayenesi, bebek ebeveynin kucağında otururken ya da yatarken gerçekleştirilir.

KENDİ DİŞ BAKIMINIZI DA İHMAL ETMEYİN
Günlük olarak ağız ve diş temizliği ihmal edilmemelidir. Günde en az 2 kere dişler etkili bir şeklide fırçalanmalıdır. Fırça ağız içinde sırayla tüm dişleri dolaşmalıdır ve fırçalanmayan diş yüzeyi kalmamalıdır. Diş ipi kullanılması da diş sağlığı açısından önemlidir. Dişlerin ara yüzeylerini temizlemek için en etkili yöntemdir. Mutlaka 6 ayda bir düzenli olarak diş hekimi kontrolü yapılmalıdır.”

Ntvmsnbc