Depresyon Çocuk Sağlığını Tehdit Ediyor

Çocuk Sağlığı
Prof. Dr. İsmet Kırpınar, “Bu dönemdeki depresyon anneyi olduğu kadar anne-çocuk ilişkisini ve çocuk gelişimini de etkiliyor. Mutlaka tedavi edilmeli” dedi. Yaşamın her döneminde görülebil...
EMOJİLE

Prof. Dr. İsmet Kırpınar, “Bu dönemdeki depresyon anneyi olduğu kadar anne-çocuk ilişkisini ve çocuk gelişimini de etkiliyor. Mutlaka tedavi edilmeli” dedi. Yaşamın her döneminde görülebilen ve en önemli ruh sağlığı sorunları arasında sayılan depresyon, genç anneleri tehdit ediyor. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmet Kırpınar, doğumdan sonraki aylarda ortaya çıkan ve ‘Doğum sonu depresyonu’ olarak bilinen depresyonların ülkemizde çok yaygın olduğunu söyledi.

Farklı illerde yapılan çalışmaların sonuçlarını hatırlatan Kırpınar, “Türkiye’de yeni doğum yapmış kadınlarda depresyon görülme oranları yüzde 15- 40 arası olarak bulundu” dedi. Bunun sadece anneyi değil anne-çocuk ilişkisini ve çocuk gelişimini olumsuz etkilediğini belirten Prof. Dr. Kırpınar şunları kaydetti: “Depresyonlarda genel bir mutsuzluk ve isteksizlik hali ile birlikte bazen çok ağır olabilen halsizlik, uykusuzluk, iştahsızlık, durgunluk, dikkat ve hafıza sorunlarına ek olarak kendini değersiz, suçlu görme, ümitsizlik ve karamsarlık düşünceleri ortaya çıkıyor. Kişinin faaliyetlerini etkileyen, bazen dayanılmaz bunaltıyla birlikte maddi-manevi problemlere yol açan depresyon intihar girişimlerinin de en önemli nedenleri arasında. Yeni doğum yapmış annelerde ise ek olarak çocuk bakımını güçleştirip çocuk gelişimi için son derece önemli olan anne-çocuk ilişkisini bozabiliyor.”

AİLE İLİŞKİLERİNE DİKKAT

Kırpınar, depresyon fark edildiği anda hekime başvurulması halinde ileride doğabilecek sorunların önlenebileceğine ve depresyonun başarıyla tedavi edilebildiğine dikkat çekti. Genç anneleri depresyondan korumak için; eşleri ve ailelerini gebelik döneminde başlayarak anne adayına destek olmaları ve özenli davranmaları konusunda uyardı.

EMZİRMEK KORUYOR

Prof. Dr. İsmet Kırpınar, Erzurum’da 571 gebe kadınla yaptıkları çalışmanın da verilerini aktardı. Doğum sonu depresyonu için birçok risk faktörü bulduklarını anlatan Kırpınar sözlerine şöyle devam etti: “Düşük ekonomik durum, düşük eğitim düzeyi, erken yaşta ilk doğumunu yapmak, annenin ve çocuğun sağlık sorunları gibi durumlar önemli risk faktörleri arasında.

Bugün