Çocukları Bulaşıcı Hastalıklardan Koruma Yolları

Çocuk Sağlığı
Kışı geride bırakmaya hazırlandığımız şu günlerde nezle, grip, farenjit, larenjit, sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi solunum yolu enfeksiyonları da atağa kalkıyor. Bağışıklık sistemleri daha hassas ...
EMOJİLE

Kışı geride bırakmaya hazırlandığımız şu günlerde nezle, grip, farenjit, larenjit, sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi solunum yolu enfeksiyonları da atağa kalkıyor. Bağışıklık sistemleri daha hassas olan çocuklar da ilkbaharı bulaşıcı hastalıklarla karşılıyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Dr. İbrahim Cingöz ve Dr. Sabahat Karakaşlılar; mevsim değişimlerinde çocukları hastalıklardan korumak için alınması gereken önlemleri anlattı:

OKULA GÖNDERMEYİN

Ara mevsimlerde, hastalıkların çabuk yayılmasının en önemli nedenlerinden biri, kapalı ortamlarda geçirilen zamanın fazla olmasıdır. Özellikle okul dönemindeki çocuklar, hastalıklara karşı daha savunmasızdır. Bu yüzden hasta çocukların okula gönderilmemesi ve diğer çocuklardan uzak tutulması gerekir.

EL TEMİZLİĞİNE DİKKAT

Çocukların, bulaşıcı hastalıklardan korunmaları için her yere dokunmamaları gerekir. Nefes yoluyla veya hapşırıkla havada asılı kalan mikroplar, kolaylıkla ellere bulaşır. Çocuklarınıza ellerini nasıl yıkaması gerektiğini öğretin.

TAKVİYE GEREKİYOR

Ekinezya, mürver çiçeği ve ekstra C vitamini içeren besin takviyeleri, çocukların bağışıklı sistemlerini güçlendirmekte etkili olur. Bal yedirmek ya da ballı süt içirmek ise solunum yolu yumuşaklığını artırarak enfeksiyonlardan korur. İştahsız çocuklara ise vitamin takviyesi gerekir.

PROTEİNLE BESLEYİN

Kışın yavaşlayan metabolizma, enfeksiyonlara karşı direnç oluşturuyor. Protein grubu ise bu noktada çocuklar için yararlı besin öğeleri içeriyor. Hayvansal gıdalardan elde edilen proteinler arasında et, süt ve yumurta bulunuyor.

SIVI TÜKETİMİ ARTSIN

Çocuklar hastalanınca iştahları da azalıyor, dolayısıyla daha az sıvı alıyorlar. Oysa böyle durumlarda, daha fazla sıvı almaları gerekir. Bu ihtiyacı gidermek için taze sıkılmış meyve suları, bitki çayları (papatya, adaçayı, ıhlamur) ve ballı süt içirilebilir. Böylece çocuk hem kalori, hem de sıvı gıda almış olur.

ANTİBİYOTİĞE SARILMAYIN

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 90’ını viral enfeksiyonlar oluşturuyor ve antibiyotikler etki etmiyor. Çocuğun ateşi çıktığında, öksürdüğünde ya da hapşırdığında hemen antibiyotik kullanmak ise antibiyotiklerin bakterilere karşı etkisini azaltıyor.

ATEŞİ ÇIKARSA…

Doktor kontrolünde olmadan çocuğunuza antibiyotik vermeyin. Ayrıca çocuğun ateşi yükseldiğinde ya da öksürüğü şiddetlendiğinde hemen doktora götürün.
 
İNCE BİRKAÇ KAT GİYDİRİN VE DİNLENDİRİN

Mevsim değişimlerinde çocukları tek bir kalın kat yerine ince birkaç kat giydirmek daha doğru olur. Kat kat giydirilen ince giysiler arasındaki hava ısındığı için, tek kat kalın giysiden daha sıcak tutar. Vücut ısısı arttığında, ince katlardan birini çıkararak ısısını dengelemek de mümkün olur. Gribal enfeksiyonlar sonrasında vücudu toparlamak için de dinlenmek ve normalde harcanan eforu azaltmak gerekiyor. Bu yüzden çocuğunuz kendisini iyi hissetse de onun evde dinlenmesini sağlayın.

SIRTI AĞRIYANA AKILLI MİNDER!

Sırt ağrısından dert yananlar artık akıllı masaj minderi ile rahatlıyor. Akıllı yaşam konseptli ürünler geliştiren Oregon Scientific imzalı masaj yastığı; sırtın üst ve alt bölümleri, omuzlar, baldırlar ve ayaklar üzerinde etkili oluyor. Akıllı yastığın, iki hareketli ve dört noktalı dairesel masaj özellikleri bulunuyor. Ürün Oregon Scientific’in sitesinde satılıyor.

Sabah

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/