Türkiye’de 7-8 yaş grubu çocukların yüzde 66.1’i pizza, pide, lahmacun gibi yiyecekleri haftada 1-3 kez, yüzde 42.7’si ise bisküvi, kek ve kurabiyeyi haftada en az 4 kez tüketiyor.
Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Milli Eğitim Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesinin yürüttüğü “Çocukluk Çağı Obezite Araştırması (COSI-TR) Ön Sonuçları” açıklandı.
Ülke genelinde 163’ü kentte, 53’ü kırsalda olmak üzere toplam 216 okulda, 7-8 yaş grubundaki çocukları kapsayan araştırmada, 2 bin 541 kız, 2 bin 560 erkek öğrenciye; kentte 4 bin 2, kırsalda ise 854 olmak üzere toplam 4 bin 856 aileye ulaşıldı.
Okulların yüzde 22.7’sinde reklama engel yok
Okulların beslenme politikaları ve beslenme olanaklarının da incelendiği araştırmaya göre, okulların yüzde 78,5’inde kantin, yüzde 20,6’sında yemekhane bulunuyor.
Okulların yüzde 9,7’sinde taze meyve ve yüzde 8.3’ünde taze sebze tüm öğrencilere ücretsiz verilirken; okulların yüzde 61,4’ünde tüm öğrencilere ücretsiz süt dağıtılıyor. Okulların yüzde 78,5’inde beslenme eğitimi yapılıyor.
Kentteki okulların yüzde 81,4’ünde tüm öğrencilere beslenme eğitimi verilirken; bu yüzde kırsal kesimde yüzde 69,8’de kalıyor. Okulların yüzde 22,7’sinde yiyecek ve içecek reklamlarına herhangi bir engelleme yapılmıyor.
Okulların yüzde 62’sinde sağlıklı yaşam aktiviteleri yapılıyor
Araştırmada “Yerleşim Yerlerine Göre Okullarda Oyun Alanı Olma, Beden Eğitimi Dersi Uygulaması, Sağlıklı Yaşam Aktivitesi ve spor Etkinliklerinin Düzenlenmesi” bölümünde de çarpıcı sonuçlar elde edildi.
Buna göre, okulların yüzde 62’sinde sağlıklı yaşam aktiviteleri yapılıyor ve yüzde 63.4’ünde tüm öğrencilere yönelik sportif aktiviteleri düzenleniyor.
Okulların yüzde 97,2’ye denk gelen bölümünde beden eğitimi dersi yürütülüyor ve yüzde 96,3’ünde oyun alanı bulunuyor. Kentsel yerleşim birimlerinde yer alan okullarda tüm öğrencilere yönelik sağlıklı yaşam aktiviteleri ve spor etkinliği düzenleme yüzdeleri kırsal kesime göre çok daha fazla çıkıyor.
Çocukların yüzde 1,9’u hiç kahvaltı yapmıyor
Ailelerin yüzde 95.9’u çocuklarının bebekken anne sütü aldığını, yüzde 4,1’i anne sütü almadığını ifade ediyor.
Kahvaltı alışkanlığı konusunda ailelerin yüzde 84,6’sı çocuklarının her gün, yüzde 13,5’i haftada 2-6 defa kahvaltı yaptığını belirtiyor. Verilere göre, çocukların yüzde 1,9’u ise kahvaltı öğününü atlıyor, her 6 çocuktan 5’i her gün kahvaltı yapıyor.
Çocukların yüzde 37’si şeker içeren gazlı içecekleri hiç tüketmiyor
Görüşülen ailelerin yüzde 42,8’i çocuklarının her gün taze meyve, yüzde 18,3’ü ise taze sebze tükettiğini ifade ediyor. Çocukların yüzde 35,6’sı taze sıkılmış, yüzde 21,7’si ise hazır meyve suyunu hiç içmiyor.
Şeker içeren gazlı içecekleri hiç tüketmeyen çocuk yüzdesi 37, diyet gazlı içecekleri hiç tüketmeyen çocuk yüzdesi ise 85,4 olarak belirlenen araştırmada, çocuklar arasında her gün peynir tüketme oranı yüzde 51, ayran içme oranı yüzde 28,7 ve yoğurt yeme oranı yüzde 36,9.
Her 10 çocuktan biri hergün kırmızı et tüketebiliyor
Et ürünlerinin tüketiminin süt ürünlerinin tüketimine göre daha az olduğu dikkati çekiyor. Görüşülen ailelerin yüzde 9,8’i çocuklarının her gün kırmızı et, tavuk ya da hindi eti yediğini belirtiyor. Kırmızı ya da beyaz eti hiç tüketmeyen çocuk yüzdesi yüzde 5,1, balık etini hiç tüketmeyen çocuk yüzdesi ise yüzde 19,7. Çocuklar arasında her gün yumurta yeme sıklığı yüzde 42,4.
Çocukların yüzde 56.3’ünün kuru baklagilleri haftada 1-3 defa yediği belirtilirken, yüzde 6.2’sinin ise bu besin grubunu hiç tüketmediği ifade ediliyor.
Cips, patlamış mısır yeme sıklığı haftada 1-3 defa olarak bildiriliyor. Çocukların beşte birinin bu tür yiyecekleri hiç tüketmediği ifade ediliyor. Çikolatayı her gün tüketme sıklığı yüzde 14.4, haftada 4-6 kez tüketme sıklığı ise yüzde 22 iken çocukların yüzde 7.8’i ise hiç çikolata yemiyor. Genel olarak çocukların yüzde 7,8’i ise bu tür yiyecekleri hiç tercih etmiyor.
Öte yandan çocukların yüzde 66.1’i pizza, pide, lahmacun gibi yiyecekleri haftada 1-3 kez, yüzde 42.7’si ise bisküvi, kek ve kurabiyeyi haftada en az 4 kez tüketiyor
Araştırma raporunda, meyve, sebze ve protein içeren gıdaların her gün tüketilmesi hedefine ulaşılamadığı; besin değeri düşük ve kalori değeri yüksek yiyecek ve içeceklerin tercih edildiği vurgulandı.
AA