Çocuğunuz yatağında uyumuyorsa bir sorun olabilir

Çocuk Sağlığı
Çocuklarda yaşanan uyku problemleri anne ve babaları en huzursuz eden konuların başında geliyor. Birçok ebeveyn, “Çocuğumu yatağına yatıramıyorum, tek başına yatmak istemiyor, korkuyor, sık sık uyanıy...
EMOJİLE

Çocuklarda yaşanan uyku problemleri anne ve babaları en huzursuz eden konuların başında geliyor. Birçok ebeveyn, “Çocuğumu yatağına yatıramıyorum, tek başına yatmak istemiyor, korkuyor, sık sık uyanıyor, uykuda diş gıcırdatıyor” gibi şikâyetlerle doktora başvuruyor.

Kadın ve Kadın internet sitesinde yer alan haberde Uzman Psikolog Aynur Sayım, yaşanan uyku problemlerinin fiziksel olduğu kadar duygusal kaynaklı olabileceğini de anlattı.

Uykuya dalmak çocuklar için sıklıkla zor olur. Sonraki dönemlerde de korkular, çocuğun anksiyetesinin yüksek olması ile birlikte uyurgezerlik, diş gıcırdatma görülmeye başlanır. Çocuklar davranış diliyle konuşur. Eğer bir sorun yaşıyorlarsa bunu, davranış sorunlarıyla ifade eder. Uykuya dalmada zorluk ve uyku bölünmeleri, uykuda alt ıslatma, genellikle çocukta var olan bir sorunun da habercisidir.

Çocuklardaki  uyku problemi nedenleri

Çocuk, anne-babadan ayrılıp odasına geçmek istemeyebilir. Çünkü ayrılacağı odada bir hareket, dinamizm vardır ya da çocuğun anne ve babasıyla aralarında yeterli iletişim yoktur. Anne-baba işten geç geliyordur veya çocuk, onlarla doyurucu bir ilişki yakalayamıyordur. Tüm bu nedenlerle iletişimi devam ettirme peşinde olan çocuk, yatağına gitmek istemez.

Bağlandığı eşyasını elinden almayın

Anne-baba arasındaki kavgalar, kardeş kıskançlığı, okul, öğrenme problemleri karşısında çocuğun anksiyetesi yükselir. Bu huzursuzluk, uyku kalitesine yansır. Çocuk “Korkuyorum” diyebilir, anne-babaya yakın olmak isteyebilir.

Çocuk anneden ayrılmaya tahammül edemediği dönemde, ki bu her çocukta değişken olmakla birlikte bir geçiş nesnesine bağlanabilir. Bu bir battaniye, annenin bir eşyası, yumuşak bir oyuncak olabilir. Bundan dolayı çocuğu yargılamamak, o eşyayı yok etmemek gerekir. Çünkü bu her neyse çocuğun gelişiminde büyük bir anlamı vardır.

Çocuğunuz için neler yapabilirsiniz

– Bebeğin ihtiyaçlarına duyarlı olup, ihtiyaçlarını zamanında karşılayın, bebeği uykudan sık uyandırmayın, fazla uyaran vermeyin.

– Çocuğunuzla güven veren bir ilişkiniz olsun. Ona bireyselleşmesi için destek olun, ona güvendiğinizi hissettirin, fazla korumayın ama ihmal de etmeyin.

– Uyku öncesi ortamı sakinleştirin. Gürültü, hareketli ve eğlenceli bir ortam varsa, çocuk uyumak istemez.

– Çocuğunuza düzenli zaman ayırın ve onunla kaliteli, keyifli, etkileşim içeren paylaşımlarda bulunun. Oyun oynamak, aktivite yapmak gibi.

– Çocuğunuzu bu sorundan dolayı yargılamayın, cezalandırmayın, hele ki korkuları ve anksiyetesi nedeniyle uyuyamıyorsa, onu anlamaktan uzak bir yaklaşım, hem ilişkinizi bozacak, hem çocuğun sorunu daha da büyüyecektir.

– Onu anlamaya çalışın, dinleyin, rahatlatın.

– Disiplin sorunu var ise, davranış, puanlama çalışmaları yaparak, ödül odaklı ve kararlılık içeren bir sistem kullanabilirsiniz.

– Çocuğun yanında tartışmayın, birbirinizi eleştirmeyin, sürekli her yerde bu sorundan bahsetmeyin…

– Çocuğun uyumunda, dikkatinde, öğrenmesinde sorunlar varsa, alt ıslatıyorsa, agresif ya da içe kapanımı varsa, mutlaka bir uzman yardımı alın.