Üstün zekalı ve dahi çocukların zamanında fark edilememesi ve en uygun eğitimin sağlanamaması sebebiyle bu yeteneklerin toplum için kayıp olacağı bildirildi.
Çukurova Üstün Zekalılar Derneği (ÇÜZDER) Eğitim Koordinatörü Berna Ünsal, çocuğunu üstün zekalı olduğunu keşfeden ailelerin, çocuklarına neler yaptırabileceklerini anlatarak yol gösterdi. Ünsal, üstün zekalı çocukların arada kaybolmaması, potansiyelini tam olarak kullanabilen ve toplum hayatına uyum gösteren bireyler olması için mutlaka üstün zekalılar eğitimi merkezine müracaat etmeleri gerektiğini söyledi.
“BU ÇOCUKLAR KEŞFEDİLMELİ”
Üstün zekalı çocuklara oyun atölyelerinde birbirinden kreatif eğitimler hazırladıklarını belirten Ünsal, aileleri uyararak zeki çocukları şöyle tarif etti:”Üstün zekalı çocuk, çoğunlukla yüksek özgüvene sahiptir. Merak duyduğu şeyleri öğrenmeden rahat edemez, sürekli sorgular. Mükemmeliyetçidir, güçlü bir hafızası vardır, karmaşık kavramları anlayabilecek muhakeme yeteneğine ve sözel bilgiye sahiptir. Tekrarlardan sıkılır ve ödev yapmaktan hoşlanmaz. Bağımsız çalışmayı sever. Çoğu üstün zekalı çocuk, yeteneklerini geliştiremeden okullardan mezun olur ve gerçekte olabileceğin altında başarı gösterir. Bazen de yaramaz, ukala, sabırsız gibi tanımların altında kalıp olumlu yönleriyle öne çıkamaz. Yaşıtlarıyla ilişki kurmakta zorlanan bu çocukları kendi ‘zihinsel yaşıtları’ ile bir araya getirmek, iletişim becerilerini geliştirmenin yanı sıra başka bir yoldur.”
“KALKINMADA BU ÇOCUKLAR ŞART”
ÇÜZDER Yönetim Kurulu Başkanı Murat Acar ise, üstün zekalı ve dahi çocukların zamanında fark edilememesi ve en uygun eğitimin sağlanamaması gibi sorunlar sebebiyle bu yeteneklerin toplum için kayıp olacağını söyledi.
Acar, şöyle devam etti:”Bu olumsuz ihtimali önlemek için de bu durumdaki çocukları en güvenilir yollardan küçük yaşlarda teşhis etmek ve durumlarına en uygun olan eğitim ortamı içinde yetiştirmek bugün toplumumuzun en önemli sorunlarından birisidir. Ülkemizin kalkınması, geleceğin dünyasında söz sahibi olması da bu özel bireylerin bilgi ve becerileri doğrultusunda toplumun yararına yöneltilmesine, üretken kılınmasına, sağlıklı yetiştirilerek iyi eğitilmesine bağlıdır.”