Çocuğunuz İçin En İdeal Besinler

Çocuk Sağlığı
Çocukların gelişimleri için önemli olan ne kadar yediği değil ne yediğidir. Çocukluk döneminde sağlıksız ve yetersiz beslenme zeka geriliği, obezite ve bağışıklık sisteminde zayıflık gibi pek çok soru...
EMOJİLE

Çocukların gelişimleri için önemli olan ne kadar yediği değil ne yediğidir. Çocukluk döneminde sağlıksız ve yetersiz beslenme zeka geriliği, obezite ve bağışıklık sisteminde zayıflık gibi pek çok soruna yol açıyor. Çocukların yeterli beslenmeleri, hem fiziksel gelişimlerini hemde zeka gelişimlerini etkiliyor. Özellikle ilk iki yıldaki beslenme, çocuk ve dolayısıyla toplum sağlığı açısından çok önemlidir.

Çocukların asla tüketmemeleri gereken besinler

Alerji yapma riski olan turunçgiller (portakal, mandalina) tropik meyveler, yumurta beyazı, çilek, domates ilk 1 sene bebeklere verilmemelidir. Ayrıca ilk bir sene yiyeceklere tuz ve şeker ilave edilmemeli. İşte dikkat edilmesi gereken diğer besinler:

Çay: Çocuk beslenmesinde yeri asla yoktur. Demir ve diğer mineralleri bağlayıcı özelliğinden dolayı demir eksikliğine neden olur. İçine ilave edilen şeker iştahsızlığa ve diş çürümesine yol açar.

Bal: Çocuklarda ciddi alerjikreaksyonlara neden olabilir. 1 yaşından önce tavsiye edilmez.

Bakla: Bazın enzim eksikliği olan çocuklarda, kan değerlerinin düşmesine neden olabileceği için süt çocukluğu döneminde yedirilmemelidir.

Patlıcan: İçerdiği nikotin dolayısıyla ve besleyici değeri olmadığından önerilmez.

İnek sütü: Alerji yapma olasılığı yüksektir. Aşırı tüketimde kansızlık ve kabızlık da yapabilir.

Kuru yemişler: Çocukların erişkinler gibi yutma foksyonları ancak yaşında gelişir. Bu zaman içerisinde kru yemişler boğulma tehlikesi yaratabilir.

Kabuklu deniz ürünleri: Ağır maden içerdikleri için verilmemelidir.

Beyin ve dalak: İyi pişirilmeleri zor olduğu için, enfeksyon riski taşırlar.

Tam pişmemiş ve çiğ yumurta: Besin zehirlenmesine neden olabilir. Yumurtanın beyazı alarji riski nedeniyle 1 yaş altı bebeklere tavsiye edilmez. ayrıca çiğ yumurtadan yapılmış mayonez gibi gıdalar, soslar hazır pişmiş tavuk, pastörize ütten yapılmış peynir, acılı ve baharatlı yiyecekler, hazır çornalar, soda gibi karbonatlı ve gazlı içecekler, etiketinde hidrojene bitkisel yağ veya hidrojene nebati yazan tüm ürünler çocuklardan uzak tutulmalıdır.

9 aylık bebekler için menü seçeneği
Önereceğimiz menüde dikkate alamanız gereken ölçüler: 5ml=1 tatlı kaşığı, 10-15ml=1 yemek kaşığı ve 150-200ml=1 kase

Kahvaltı
Anne sütü veya formül süt (50 – 100ml), 1 yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yada tereyağı, 1 tatlı kaşığı reçel veya pekmez,3-4 adet bisküvi veya 1 dilim ekmek.

Öğle yemeği
2 yemek kaşığı kıymalı sebze yemeği, 1 dilim ekmek.

Akşam yemeği
1 kase muhallebi.

Gece
Anne sütü.

1-2 yaş döneminde doğru beslenme
Bu dönemde ki çocukların yeterli ve dengeli beslenmeleri için farklı besin gruplarından yararlanmaları gerekiyor. Bu yaşın besinleri 5 grupta toplanır. Bunlar:

Et grubu
Et, tavuk, balık, hindi, yumurta ve kuru baklagillerden oluşur.Proteyin ve demir yönünden zengin besinlerdir.Günde 2 köfte kadar tavuk, balık ya da 3-4 yemek kaşığı kuru baklagil tüketilmelidir.

Süt grubu
Süt, yoğurt, peynir gibi besinler bu gruba girer. Protein ve kalsiyum açısından zengindir. Günde 2 su bardağı süt ve yoğurt önerilir.

Ekmek ve tahıl grubu
Buğday, pirinç, mısır ve bunlardan yapılan ekmekler, makarna, bulgur, erişte vs. bu gruba girer. Vücut için gerekli enerjinin ana kaynağını oluştururlar.

Sebze-meyve grubu
Lif ve C vitaminin en önemli kaynağını oluştururlar. Günlük bir orta boy meyve, 2-3 yamak kaşığ pişmiş sebze.

Yağ ve şeker grubu
Bu gruptaki besinler, diğer besinlerin ynmesiyle de vücuda alınır.Bu nedenle önerilen miktardan fazlasının alınmaması gerekir .Günlük 1-2 yemek kaşığı yağ ve 1-2 yemek kaşığı şeker alımı yeterlidir.

Mynet


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107