“Okul Çağı Çocuklarında Büyümenin İzlenmesi Projesi” Araştırma Raporuna göre, Türkiye’de okul çağındaki 6-10 yaş arasında fazla kilolu ve şişman olan çocukların oranının yüzde 20,8 olduğu hatırlatılarak, çocukları sağlıksız yiyeceklerden uzak tutmanın şart olduğu vurgulandı. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, çocuklukta edinilen beslenme alışkanlıklarının yetişkinlik dönemindeki beslenme düzeni üzerinde önemli bir etkisi olduğunu belirterek beslenme çantalarının sağlık için hayati önem taşıdığının altını çizdi.
PRATİK ÖNERİLER
İşte Uzel’in pratik beslenme çantası önerileri:
– Süt ve ürünleri grubu: Kutu süt, ayran, yoğurt ve tek porsiyonluk kahvaltılık peynirleri çantaya koyabilirsiniz.
– Et-yumurta: Haşlanmış yumurta hem yüksek protein içermesi hem de uzun süre tokluk hissi vermesi bakımından iyi bir tercih. Sandviçlere salam, sosis yerine evde hazırladığınız köfteleri koyun. Sebze ve meyve grubu: Sebze ve meyveler doğrandıktan sonra her geçen zaman için vitamin kaybı olacağından, beslenme çantalarına tek parça olarak konulmalı.
– Ekmek ve tahıllar grubu: Tam tahıllı ekmekler tercih edilmeli. Ekmeğin dışında, çocuğunuzun menüden sıkılıp dışarıda satılan besinlere yönelmemesi için bir dilim kek, bir-iki parça börek, çantaya konulabilir. Patates salatası veya pirinç pilavı gibi besinlere yönelmeyin.
– Sıvı tüketimi: Su mutlaka çantada olmalı. Asitli ve şekerli içeceklerden uzak durun. Bunun yerine, kutu ayran, kutu saf meyve suları veya kutu sütleri beslenme çantasında yer almalıdır.
Akşam