Bebeğin doğumdan sonraki ilk yıl içinde bakımına özen gösterilmesi, ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenilmesi, el kol hareketlerine dikkat edilmesi ve emmede azalma, isteksizlik, hareketlerde azalma, uyandıramama, morarma, sarılık, 37.5 ve üzerinde yüksek ateş, sürekli kusma, solunum sıkıntısı durumlarında vakit kaybetmeden hekime başvurulması gerekiyor.
Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ”Bebeğimin ilk yılı” konulu anne adaylarını bilgilendirme amacı ile halka açık panel düzenlendi.
Yenidoğan Yoğun Bakım Kliniği’nde görev yapan Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Selda Sivaslıoğlu, doğum sonrası bebek bakımının çok önemli olduğunu söyledi. Doğumdan sonra ilk bir yılda bebeğin sağlığı ve bakımı hakkında bilgi veren Sivaslıoğlu, anne sütünün bebek için en önemli gıda olduğunu vurguladı.
Sivaslıoğlu, anne sütünün besin değerinin bebek için ideal olduğunu belirterek, ”Entellektüel kapasiteyi, IQ artırır. Obezite, lenfoma, diyabete, enfeksiyonlara, alerjiye karşı koruyucudur. Kabızlık ve pişik daha az görülür. Çene ve diş gelişiminde rolü vardır. Rahimin normal boyuta gelmesini sağlayarak, doğum sonrası kanamayı azaltır. Annede kansızlık oluşmasını engeller, gebelik öncesi kiloya dönmeye yardımcı olur. Annede sakinlik ve duygusal tatmin sağlar. Meme ve Over kanserinden korur” diye konuştu.
Bebeğin anne sütü yerine mama ile beslenilmesinin sakıncalı olduğuna dikkati çeken Sivaslıoğlu’nun verdiği bilgiye göre, mama ile beslenen bebeklerde daha fazla ishal ve solunum yolu hastalığı, daha yüksek ölüm olasılığı, daha fazla alerji ve süt intoleransı, bazı kronik hastalıkların artma riski, bebekte obezite görülüyor. Zeka testlerinde daha düşük puan çıkıyor, kansızlık, over ve meme kanseri riski artıyor.
Bebekte kıpırdanma, el kol hareketleri, arama, ellerini emme gibi erken acıkma belirtileri olarak gösteriliyor. Ağlama, geç bir acıkma göstergesi. Bebeğin, 24 saat içinde 8-12 kez emzirilmesi; ilk birkaç hafta bebeklerin 3-4 saat uyuduğu halde acıkma belirtisi göstermedikleri takdirde de uyandırıp emzirilmesi gerekiyor.
Ek Gıdalara 5 Aydan Önce Başlanmaması Gerekiyor…
Ek gıdalara 5 aydan önce, 7 aydan sonra başlanmaması isteniyor. Ek gıdanın gülümseyerek yedirilmesi, yalvaran gözlerle ve kaygıyla bakılmaması öneriliyor. Bebeğin dik oturtulması ve kaşıkla beslenilmesi isteniyor.
Bebek 15 günlükken D vitaminine başlanması ve 1 yaşına kadar 3 damla verilmesi gerekiyor; 4 aylıkken de demir damlası verilmesi gerekiyor.
Emmede Azalma, Sarılık ve Sürekli Kusmaya Dikkat…
Emmede azalma, isteksizlik, hareketlerde azalma, uyandıramama, morarma, sarılık, 37.5 ve üzerinde yüksek ateş, sürekli kusma, solunum sıkıntısı durumlarında vakit kaybetmeden hekime başvurulması öneriliyor.
Bebeğin bulunduğu odada çok fazla eşya bulundurulmaması, oda ısısının 22-24 derece olması, odanın güneş görmesi ve sık havalandırılması gerekiyor.
Bebeğin yatağının annenin yattığı odada olması, çok yumuşak olmaması, nevresim olarak pamuklu kumaşların kullanılması isteniyor.
Göbek iyice kurulanmak koşuluyla banyo yaptırılabiliyor.
Trt.net.tr