Bursa il Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, masajın, anneyle bebeği daha çok yakınlaşmayı sağlayan güçlü bir iletişim yolu olduğu vurgulandı.
Açıklamada, "Bebeğinize sabırla, sevgiyle ve şefkatle dokunmanız, onun gelişimine büyük katkıda bulunacaktır. Dokunarak veya konuşarak iletişim doğru kurulduğunda bebeğiniz; sevildiğini, istendiğini, değer verildiğini anlayacaktır. Masaj bebeğinizi sakinleştiren ve rahatlatan, bedensel ve ruhsal gelişimini olumlu yönde etkileyen keyifli bir etkinliktir. Masaj, bir rahatlama ve rahatlatma tekniğidir. Bilinçli bir şekilde rahatlamayı öğrenmesi büyümenin yaratacağı zorluklarla başa çıkmasında bebeğinize yardımcı olacak çok önemli bir avantaj ve bu ilk günlerinde ona verebileceğiniz en değerli hediye olacaktır. Normal doğmuş ve sağlıklı bebeklerde masajın fiziksel ve ruhsal gelişimde olumlu sonuçları olduğu uzun yıllardır kabul edilmekte ve yapılan araştırmalar da sürekli olarak bunu doğrulamaktadır. Problemli bebeklerde masajın etkileri konusunda yapılan araştırmalar oldukça fazladır. Gerek sağlık uzmanları gerekse bebeklerin yakınları, masaj yapılan bebeklerde pek çok olumlu etki gözlediklerini belirtmektedirler." denildi.
Bazı araştırmacılara göre, bebeğin ilk dokunma (masaj) deneyimini normal doğum esnasında yaşadığı bildirildi. Dokunmanın, erken gelişen ve çok önemli bir duyum olduğunun belirtildiği açıklamada, masaj ile annenin, bebeğini daha yakından tanıyabileceği kaydedildi.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Masaj, yalnızca bebek ve masaj yapan kişi arasında bir bağ oluşturmakla kalmaz, dokunma uyarısı yoluyla, vücutta bir dizi olayı başlatır. Beta-endorfinlerin salınımı, vagus sinirinin uyarılması, seretonin üretiminin artışı gibi biyokimyasal değişiklikler, pek çok olumlu fiziksel ve klinik sonuç doğurmaktadır. Örneğin, Vagus’un uyarılması insülin salgılanmasını, bu da gıdaların emilimini artırarak gelişmeyi hızlandırır. Masaj, dolaşım sistemini de aktive ederek kalbin iş yükünü azaltır, solunum ve sindirim sistemini daha etkin hale getirir."
Yeni Şafak