Polenler sağlığı tehdit ediyor! Bahar mevsimi, bitki dünyasının uyandığı ve canlandığı bir dönem. Çiçeklerin üremek için kullandıkları irili ufaklı toz şeklindeki polenler; rüzgar ve böcekler yardımıyla bir bitkiden diğerine taşınır.
BURUN TIKANIKLIĞI
Akşam gazetesinde yer alan habere göre; bahar mevsiminde havadaki polen yoğunluğu hızlı bir şekilde artar. Bu polenler bazı insanlar için son derece alerjiktir. En sık görülen şikayetler burun tıkanıklığı, burun akıntısı, geniz akıntısı, boğaz ağrısı, boğazda gıdıklanma kaşıntı hissi, ses kısıklığı, hapşırık, öksürük, gözlerde sulanma, baş ağrısıdır. Bazen de nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi, göğüste hırıltı ötme hissi gibi şikayetler ön plana çıkabilir. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Ahmet Selvi; dönemsel alerjilerin en sık görülen şeklinin bahar alerjileri olduğunu ve korunma yollarını anlattı:
– Alerji; vücudumuzun bağışıklık sisteminin kendisinden olmayan şeylere karşı gösterdiği aşırı tepki olarak tarif edilebilir. Aşırı reaksiyona neden olan şeylere de alerjen adı verilir.
– Çevremizdeki her şeyin alerjik reaksiyona neden olma riski, ihtimali mevcuttur. Tozlar, yiyecekler, takılar, ilaçlar, parfümler, hayvanlar, bitkiler, temizlik malzemeleri vb… Listeyi uzatmak mümkün.
İlaçsız korunma mümkün!
Tedavinin iki önemli sac ayağı vardır. İlaçlardan da daha önemlisi çevre kontrolü ve korunmadır. Yaşadığımız ve çalıştığımız mekanları hastalığımıza göre düzenlemek gerekir. Bazen küçük önlemler etkili sonuçlar alınmasına sağlar:
– Tüylü ve yünlü giyecek ve eşyaları uzaklaştırın.
– Filtresi olan bir klima ve süpürge tercih edin.
– Akan, sızdıran musluk ve duvarları tamir edin.
– Polen mevsiminde özellikle sabah saatlerinde camları kapalı tutun
– Seyahat ederken otomobilinizin camlarını açmayın.
– Çim biçme, ağaç budama ve bahçe bakımı gibi işlerden uzak durun.
– Polen mevsimini, yoğunluğun daha az olduğu deniz kenarı gibi yerlerde geçirin.
– Dışarıda giydiğiniz giysilerinizi, çalıştığınız ya da yattığınız ortamlardan uzak tutun.
– Havadaki polen miktarının sabah erken saatlerde daha yoğun olduğunu unutmayın. Dışarıya çıkmak için en ideal zamanlar; öğleden sonraları ve yağmur sonrasıdır. Yağmur, havadaki polenleri temizler.
– Dışarı çıkarken burun kanatlarına ve bıyık bölgesine vazelin ya da bu sorun için üretilmiş jellerden sürebilirsiniz. Bu jeller polenleri tutarak, solunum yoluna giden sayıyı azaltabilir.
– Halılar özellikle uzun tüylü olanlar ev tozu, mayt ve polenler gibi çeşitli alerjenleri biriktirir. Bu yüzden halı yerine kilim kullanın.