Ağız ve diş sağlında anne ve babalara uyarı!

Çocuk Sağlığı
Okulların açılması ile birlikte anne ve babaların çocuklarının eğitimi ile olduğu kadar onların diş sağlığına da dikkat etmesi gerektiğini belirten Esnan Ağız Diş Sağlığı Merkezi Esenler Mesul Müdürü ...
EMOJİLE

Okulların açılması ile birlikte anne ve babaların çocuklarının eğitimi ile olduğu kadar onların diş sağlığına da dikkat etmesi gerektiğini belirten Esnan Ağız Diş Sağlığı Merkezi Esenler Mesul Müdürü Dt. M.Bilal Alkan, çocuklarda 6. ve 8. aylardan itibaren diş sağlığına önem verilmesinin diş çürüklerini büyük ölçüde önlediğini hatırlattı. Türkiye`de özellikle 6 yaş grubu çocukların diş sağlıklarına önem verilmediğine dikkat çeken Alkan,  bu gruptaki çocuklarda çürüksüzlük oranının yüzde 16 seviyelerinde olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıktığını söyledi.

DİŞ SAĞLIĞI EĞİTİMİ ANA KUCAĞINDA BAŞLAMALI

Alkan, çocuklarda diş sağlığı ve ağız – diş sağlığı eğitiminin bilinenin aksine anaokullarından itibaren değil tam tersi ana kucağından itibaren başlatılması gerektiğine işaret ederek şunları söyledi: “Öncelikle bu eğitimin başlangıcı için anaokulu zamanı oldukça geç bir zaman. Neden böyle söylüyoruz,  çünkü bu alışkanlık ilk olarak aileden kazanılmalıdır.

Anne ve babalar bu konuda çocuklarına anaokulu öncesi alışkanlık kazandırmak için çaba sarf etmelidirler. Ağız ve diş bakımı süt dişlerinin sürme döneminde (6.-8. aylar) başlamalıdır. Temiz gazlı bez ile dişlerin iç ve dış yüzeyleri anne veya baba tarafından parmak yardımıyla temizlenmelidir. Bu işlem günlük olarak mutlaka en az bir kez yapılmalıdır.”

ERKEN DİŞ EĞİTİMİ ÜLKE EKONOMİSİNE DE KATKI SAĞLIYOR

Ağız ve diş sağlımıza gereken önemi verdiğimiz zaman sadece kişi olarak değil ülke ekonomisine de büyük bir katkının olduğunu ifade eden Alkan, sağlıklı bir ağız sayesinde hem iş gücü kaybı olmaz, hem diş hekimliğinde birçok girdiler ithal olduğu için daha az döviz yurtdışına çıkar, açıklamasını yaptı. Ağız ve diş sağlığında anne ve babalara düşen görevler olduğuna değinen Alkan, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Biz çocuk hastalarımızı 4 yaşından itibaren diş koltuğu korkusu oluşmasın düşüncesiyle özenli ve dikkatli bir şekilde muayeneye alıyoruz. Ve mümkünse uzman hekimlerimizce fissür örtücü olarak adlandırdığımız koruyucu hekimliğin temelini oluşturan uygulamaları öne alıyoruz. Tabi bu tür uygulamalar bahsettiğiniz gibi ilerleyen yaşlarda yapılacak olan çürük kaynaklı dolgu ve kanal tedavisi gerektiren olguları önlemektedir. Bu da ekonomik olarak katkı sağlayacaktır. “

SAĞLIKLI BİR DİŞ İÇİN BESLENME ÇANTASINA DİKKAT!

Okullar acılıyor bu konuda beslenme çantasına konulacak besinlere de dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Alkan, annelerin en dikkat edeceği husus çocuklarına kek vb diş yüzeyine yapışma özelliği olan besinleri tercih etmemelerini tavsiye etti.  Çocuklar beslenme vaktinden sonra derse devam ettiklerinden fırçalama alışkanlığı kazanılmış olmadığı için çürük riskini artırmaktadır, diyen Alkan, kola vb asitli içeceklerin asla tercih edilmemesi gerektiğinin de altını çizdi. Alkan, tavsiyelerini şöyle devam ettirdi: “Daha çok meyve seçimi yapabilirler ve mümkünse peynir ve ekmek seçimi yapmalılar. Ve asla unutulmaması gereken diş fırçası ile diş macunudur. Özellikle annelerin bir küçük şişe de olsa su koymaları çok önemlidir. Çünkü besin tüketimi sonrası diş aralarında ve yanak içlerinde besin artığı birikiminin önüne geçilebilir.”

ÖĞRETMENLERE DE ÇOK İŞ DÜŞÜYOR

Okullar dedik ve iş öğretmenlere düşüyor sanırım, bu konuda öğretmenlerin de bilgilendirilmesi ya da bu konuda milli eğitimin gerekli desteği vermesi gerektiğine işaret eden Alkan, “Okullarda bir takım diş taramaları oluyor ama sanırım yeterli değil bunun takibi ve devamı gerekiyor,  burada da iş yine eğitimcilere düşüyor, dedi. Öğretmenlerimizin bu konuda bizlere destek olmalarını istıyoruz, diyen Alkan, son olarak şunları söyledi: “Zaman zaman okullarımıza gönüllü olarak ağız sağlığı taramalarına gidiyoruz ama öğretmenlerimizin tamamı olmasa da birçoğu bu konuda ilgisiz kalabiliyor. Bizim bu tur taramalarımızın ardından öğretmenlerimiz çocuklara ağız ve diş sağlığını ders konusu yapmalılar  hatta ödev vermek suretiyle bile teşvik ederek yönlendirme yapabilirler. Sorgulama başladığı zaman bilgilenme arkasından gelecektir.”