Diyetisyen Özen Yaman, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, obezitenin sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi olduğunu söyledi. Diyetlerin kişisel olması gerektiğini ifade eden Yaman, sağlıklı beslenmenin uzun soluklu bir çalışma olduğunu vurguladı. Haftada en az 5 gün 40 dakikalık egzersiz yapılması gerektiğini ifade eden Yaman, "Öğününüzde 4 besin grubundan da olmasına dikkat edin.
Düzenli beslenin, öğün geçiştirmeyin, en az 3 öğün yiyin. Kahvaltıda proteinli besin yiyin. Çünkü tok tutar. Yediğinizi ve aktivitelerinizi yazın" şeklinde konuştu.Öğünler içinde en önemlisinin sabah kahvaltısı olduğuna dikkat çeken Yaman, kan şekerinin sabit kalması için kahvaltıda proteinli besinlerin bulunması gerektiğini vurguladı. Metabolizmanın düzenli çalışması için günlük hayat şartları da dikkate alınarak, günde en az tüketilmesini tavsiye eden değinen Yaman, öğünler arasında geçen sürenin 4-5 saat olması gerektiğini dile getirdi.
Yemeğin hiçbir zaman ayakta ya da televizyon karşısında yenmemesini tavsiye eden Yaman, "Her zaman masada oturarak yiyin. Yemeğe başlamadan önce bir bardak su için. Yemeğe yağdan fakir bir çorba veya salata ile başlayın. Ne yediğinize dikkat edin. Acıktığınız için mi, yalnızlıktan mı, depresyondan mı yiyorsunuz farkına varın. Yavaş yavaş yiyin. Yemeklere saldırmayın. Doyduğunuzu hissettiğinizde yemeği kesin" diye konuştu.
"YEDİKLERİNİZİ NOT ALIN"
3 kilometreden kısa mesafelerde taşıta binilmemesi gerektiğini vurgulayan Yaman, "Eşyalarınızı kendiniz taşıyın. Her gün en az 40 dakika hızlı yürüyüş yapın. Dört ve daha az katlı daireler için asansör kullanmayın. Yürüyen merdiven yerine merdivenleri kullanın. Daha uzun bir yürüyüş için aracınızı en uzak park yerine park edin. Otobüsten bir durak önce inin ve gideceğiniz yere yürüyün" ifadelerini kullandı.
İHA