Türkiye’de Kalp Krizi Yaşı Daha Aşağıda

Bilimsel Çalışmalar
Kalp krizi ile ilgili çarpıcı bir araştırma yapıldı. Türkiye’de kalp krizi geçiren 4 bin kişi üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı… Buna göre, ülkemizde batı ülkelerinde yaşay...
EMOJİLE

Kalp krizi ile ilgili çarpıcı bir araştırma yapıldı.

Türkiye’de kalp krizi geçiren 4 bin kişi üzerinde yapılan araştırmanın sonuçları açıklandı…

Buna göre, ülkemizde batı ülkelerinde yaşayanlara göre daha erken yaşta kalp kirizi geçiriliyor.

Türkiye’de beslenme alışkanlığının değişmesi, hareketsiz yaşam ve stres kalp kalp krizi yaşını düşürdü…

Bu çarpıcı bilgiyi Türk Kardiyoloji Derneği tarafından yapılan araştırma ortaya koydu.

Türkiye Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Kazan, "Nerdeyse ömrümüzün baharında kalp krizi geçiriyoruz. Türk toplumu kadını erkeği batı toplumlarına göre çok erken yaşta enfarktüs geçidiyorlar. Erkeklerimizde ortala 56-57 yaşlarında enfarktüs geçirme oranı var kadınlarımızda 61-62 yaşlarında ortalama kalp krizi geçirme yaşları." dedi.

4 bin kalp krizi geçiren kişi üzerinde yapılan araştırmanın çarpıcı bir yönü daha var. Kırsalda yaşayan kadınlar şehirdekilere göre daha erken enfarktüs geçiriyor.

Hastaneye başvuranların yüzde 48’i ise kendi araçları ile gitmeye çalışıyor. Bu da ölümlerin en önemli nedeni…

Ömer Kazan,  "112’ye haber vermelerini istiyoruz.112 acil durumda müdahale edebilecek durumda kalp durması geriye döndürecek donanıma ve beceriye sahip." dedi.

Araştırmaya göre, kalp kirizi geçirenler hemen hastaneye başvurmuyor. Geçer diye bekliyor. Oysa ki ölümlerin yüzde 60’ı ilk bir saatte gerçekleşiyor. İlk iki saatte hastaneye gidebilen pek çok kişi kurtulabiliyor.

 O nedenle uzmanlar uyarıyor, göbek çukurunun yukarısında olan her ağrıyı önemseyin…

Prof. Dr. Ömer Kazan, "5-10 dakika ağrısı oluyorsa geçmiyorsa tekrarlıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurup bunu nedenini öğrenmelerinde yarar var." dedi.

Trt.net.tr