Türkiye Dünyanın Meyve Bahçesi Olacak

Bilimsel Çalışmalar
Akdeniz ikliminde Kaliforniya modeli tarım tuttu. Bu da önümüzdeki 10 yıllık dönemde Akdeniz Bölgesini Türkiye ve Avrupa’nın meyve ambarı yapacak. Merkezi Bursa’da bulunan Alara ve Alanar ...
EMOJİLE

Akdeniz ikliminde Kaliforniya modeli tarım tuttu. Bu da önümüzdeki 10 yıllık dönemde Akdeniz Bölgesini Türkiye ve Avrupa’nın meyve ambarı yapacak.

Merkezi Bursa’da bulunan Alara ve Alanar Meyve Gıda Üretim ve Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş Üst Yöneticisi (CEO) Yavuz Taner, 12 yıl önce Çukurova’yı da içine alan Akdeniz Bölgesinin Kaliforniya gibi olacağını söylediklerini anımsatarak, ”Bu söylemlerimizde yanılmadığımızı anladık.

Çünkü, Akdeniz ikliminde Kaliforniya modeli tarım tuttu. Önümüzdeki 10 yıllık dönemde Akdeniz Bölgesi, Türkiye ve Avrupa’nın meyve ambarı olacak” dedi.

Yavuz Taner, Mersin’in Tarsus ilçesindeki fidan üretim tesislerinde, vizyonlarının doğal, sağlıklı, soğuk zincir ile tüketicinin mutfağına kadar her zaman dalından kopmuş gibi taze meyve vermek olduğunu söyledi.

Hazırladıkları projeyle Çukurova bölgesine Kaliforniya modelini getirmek amacıyla 12 yıl önce Tarsus’ta ilk defa arazi alıp, üretime başladıklarını anlatan Taner, o yıllarda geleneksel bir tarımsal faaliyet olan narenciyenin yetiştiği bu bölgede sert çekirdekli meyvelerin de en kalitelisinin üretilebileceğini kanıtladıklarını ifade etti.

Taner, Kaliforniya’nın, Amerika’da meyve üretiminin yüzde 60’ını karşıladığını vurgulayarak, ”Meyvecilik en yaygın şekilde o bölgede yapılıyor. O bölgeyi gezip, etüt ettikten sonra Akdeniz bölgesiyle benzerliğini, iklim koşullarını kıyasladık. Başta Çukurova olmak üzere tüm Akdeniz bölgesiyle olan benzerliği bize yol haritamızı çizmiş oldu. Bunun sonucunda Çukurova’yı da içine alan Akdeniz bölgesinde bu modeli uygulayabileceğimiz kanaatine vararak çalışma başlattık” dedi.

Yaklaşık 12 yıl önce Akdeniz bölgesinin Kaliforniya gibi olacağını söylediklerini anımsatan Taner, ”Bu söylemlerimizde yanılmadığımızı anladık. Çünkü, Akdeniz ikliminde Kaliforniya modeli tarım tuttu. Önümüzdeki 10 yıllık dönemde Akdeniz bölgesi, Türkiye ve Avrupa’nın meyve ambarı olacak” dedi.

Taner, bugün Kaliforniya’da yetiştirilen en seçkin ürünlerin Çukurova ve tüm Akdeniz Bölgesi’nde yetiştiğini ifade ederek, fidanlarının Akdeniz Bölgesi’nde hızla yayıldığını, uzun vadedeki hedeflerinin Türkiye’yi Avrupa’nın meyve bahçesi yapmak olduğunu kaydetti.

Fidanlarını değerlendirerek dünyanın en kaliteli meyvesini yetiştirip, Türkiye ekonomisine katkı sağlayan üreticileri de kutladığını anlatan Taner, ”Yenilikçilik temel değerlerimizden birisi ve kurum kültürlerinin vazgeçilmez bir parçası. Müşteri ve tüketicilere sürekli yeni tat ve aromaları sunuyoruz. Türkiye’nin 8 farklı üretim bölgesinde 14 bahçe, 6 paketleme tesisi ve 5 dağıtım merkeziyle hizmet veriyoruz” dedi.

Taner, başta İngiltere olmak paketlemesini yaparak yurt dışına gönderdikleri ürünlerin seçkin marketlerde satışa sunulmasının mutluluğunu yaşadıklarını anlattı.

Alara fidancılığın dünya meyvecilik sektöründe en çok fidan ve meyve patentine sahip Türk firması olduğunu ifade eden Taner, ”Amiral gemisi dediğimiz 2 bin 500 dekarlık alanda üretim yaptığımız Adalı Salihli’de Çukurova’da yetiştirdiğimiz ürünleri yetiştirme çabasındayız. Son turfanda olarak da Afyonkarahisar’daki Sultandağı bahçemizi değerlendirerek üretim yapıyoruz” dedi.

İHRACATIN GÖZDESİ ÜRÜNLER

Taner, kiraz ve Bursa siyah incirinin ihracatlarının gözdesi olduğunu, bu ürünlere hem ihracat hem de iç pazar açısından büyük önem verdiklerini belirterek, ”Bu iki ürün üzerinde 1980’lerden beri çalışma yapıyoruz. Alara fidan olarak bu konuda yaptığımız projeleri başka ürünlere de uygulayarak, üretim yelpazesinde farklılıklar ve zenginlikler oluşturmaya başladık” dedi.

Yeni ürünleri arasında Japon erikleri, nektarin ve kayısı çeşitleri, yine Amerika’dan ithal ettikleri nar çeşitlerinin ilk sırada yer aldığını, bu ürünlerin hem iç hem de dış pazarda talep gördüğünü ifade eden Taner, şunları söyledi:

”Türkiye, çok çeşitli üretim yapılabilecek toprak ve iklim özelliklerine sahip. Ancak, bunların bir kısmı dayanıksız ve albenisi yetersiz olduğu için ihracı sınırlı kalıyor. Bu nedenle ‘dünya şampiyonu’ dediğimiz ıslah edilmiş, seçkin tür ve çeşitleri ülkemize getirmek suretiyle fidan satışı yapıyoruz. İklim koşullarında deneyerek üreticilerimize satışını yaptığımız fidanlarla ülke ekonomisine katkı sağlamanın gururunu yaşıyoruz.”

AA