Tüp Bebekte Tüm Kromozom Analizi
Embriyoda normal olarak toplamda 46 kromozom bulunmaktadır. Bunun dışında, çeşitli durumlarda bir yumurta ya da sperm anormal bir kromozom sayısına sahip olabilmektedir. Bu durum ise; anöploidi olan bir embriyo ile neticelenmektedir. Aneuploidi olan embriyolar genellikle uterusa yerleşmemektedir ya da düşük kalmasına yol açar. Tüm kromozom analizi, birkaç hücredeki 23 kromozom çiftini analiz eden, bir preimplantasyon genetik taramasıdır (PGS). Bu yöntemdeki amaç ise doğru sayıda kromozoma sahip embriyo transfer ederek, kromozom anomalileri ile etkilenen implantasyon başarısızlığı, düşük ve gebelik riskini en aza düşürmektedir. Tüp bebek yaptıranlar için bu analiz oldukça önemlidir. Tüm kromozom analizi ile tüp bebek tedavisinde sağlıklı gebelik şansı artar.
Tüm kromozom analizi ile tüp bebek nasıl yapılır?
24 Kromozom Analizi, embroy transferinden önceki anormallikler için 24 kromozomun tamamını (22 cinsiyet dışı kromozomun ve X ve Y kromozomlarının hepsini) analiz etmektedir. Bu test yöntemi eski tekniklerden daha kapsamlı olup transfer için yüksek kaliteli embriyoların tanımlanmasına da olanak sağlar. Normal olduğu tespit edilen 24 Chromosome Microarray ile analize tabii tutulan embriyoların sağlıklı ve başarılı bir hamilelik ile sonuçlanması için daha yüksek bir şansın olduğu düşünülmektedir.
24 Kromozom Analizi PGD, hangi hastalarda kullanılnır?
-
Tekrarlayan gebelik kayıpları,
-
Kaliteli embriyo transferine karşın başarısız tüp bebek sonuçları,
-
Şiddetli erkek faktör infertilitesi.
Kromozom anomalilerinin tespit edilmesi için embriyoların preimplantasyon genetik teşhisi (PGD), tüp bebek yöntemleri ile elde edilen embriyoları araştırmak ve hamileliği sağlamak için en yüksek potansiyele sahip olanları tanımlamak için klinik olarak 1995 yılında başlatılmıştır. Daha önceki çalışmalar, kromozomal anomalileri, transfer edilen bir embriyo implantasyonunun başarısız olması ya da spontan düşük sebebi ile devam eden bir hamilelik kaybının ana nedeni olarak kabul edilmekteydi. Kromozomal anormallikler, 35 yaşın altındaki kadınlardan% 50-60 oranında görülmektedir ve 41 yaş üstü kadınlarda% 80-90’a kadar çıkmaktadır.
Embriyoların kromozomal durumunun yeni bir analizi son yıllarda gelirştirilen bir yöntemdir. Bu yeni deneye 24 Chromosome Microarray ya da kapsamlı kromozomal tarama adı verilmektedir. Mikroarray, yüzbinlerce DNA dizisinin yerleştirildiği ve sonra embriyo tarafından elde edilen etiketli DNA ile karıştırıldığı bir cam slayttır. Test normal bir erkek ve dişi kontrole nazaran numunedeki DNA miktarını araştırmaktadır. Bu teknik sayesinde, 23 kromozom çiftinin (sadece 8-12 değil) olması gereken sayıda olup olmadığı tespit edilir. Bu yöntemle test edilen ve normal olduğu anlaşılan embriyoların başarılı bir hamilelikle neticelenmesi oldukça yüksek bir ihtimaldir. Bu avantaja ek olarak, 5. günde embriyonun biyopsisi (Blastosist evresi), mozaikçilikten etkilenmeyen ve embriyo büyümesine zararlı değildir ve daha doğru sonuçlar verebilir. Bunun sonucunda tüm kromozom analizi ile tüp bebek oldukça avantajlıdır. Tüp bebek yaptıranlar için başarı oranlarını arttırır.