Tiryakiler, Kıyafetini Değiştirerek Eve Girmeli

Bilimsel Çalışmalar
Sigaranın pek bilinmeyen üçüncü el duman zararına dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, sigara içenlerin kıyafetini değiştirmeden, banyo yapmadan çocuklarını öpmemesi ve kucaklamaması gerektiğ...
EMOJİLE

Sigaranın pek bilinmeyen üçüncü el duman zararına dikkat çeken Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, sigara içenlerin kıyafetini değiştirmeden, banyo yapmadan çocuklarını öpmemesi ve kucaklamaması gerektiğini söyledi.

Küçükusta, sigara dumanına maruz kalmış yerlere temas edilmemesi gerektiğini belirtti.

Aileler çocuklarına zarar vermemek için sigarayı pencere veya balkonda içiyor. Ancak sigaranın zararlı etkisi, sanılanın aksine içildikten sonra bitmiyor. Sigara içen kişinin elbise, deri, saç ve eşyaların üzerinde gözle görülmeyen bir nikotin tabakası oluşuyor.

Halıda sürünen, eşyalarının ağzına alan çocuk ise kanser içerikli bu maddeye sürekli temas ediyor. Sigara içen kişinin çocukları kucağa almasıyla da çocukların nikotinle teması kaçınılmaz hale geliyor. Özellikle sigara içen anne-babalar farkına varmadan en çok sevdiklerine zarar veriyor.

Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, sigara içen bir kişinin kıyafetini değiştirmeden ve banyo yapmadan çocuklarını öpmemesi ve kucaklamaması gerektiğini söylüyor. Prof. Dr. Küçükusta, hemen herkesin özellikle de çocukların ‘üçüncü el duman’a maruz kaldığını ifade ediyor.

Küçükusta, üçüncü el dumanın sigara içen kişilerin elbise, deri, saç ve bulundukları ortamdaki mobilya, perde, halı gibi eşyalara bulaşan dumanı tanımladığını belirtiyor.

Üçüncü el dumanın, pasif içicilik yani ikinci el dumandan daha zararlı olduğunu söyleyen Küçükusta, "Üçüncü el duman, kapalı bir alanda sigara içen kişi ile aynı zamanda paylaşılmasa bile etkisini gösterir. İkinci el duman sadece solunum yoluyla etkili olurken, üçüncü el duman sigara içmeyenleri deri ve solunum yoluyla da etkileyebilme özelliğine sahip. Sigara dumanının sinmiş olduğu yerlere temas edilmesiyle oradaki kimyasal maddeler deriden emilerek veya elin ağza değdirilmesiyle vücuda girer." diyor.

Küçükusta’ya göre kapalı bir alanda yalnızca başkaları olmadığı zaman değil, hiçbir zaman sigara içilmemesi gerekiyor. Çünkü nikotin, deri ve diğer yüzeylere sıkıca yapışıyor ve ortamın havalandırılması da bu zararlı maddeyi uzaklaştırmaya yetmiyor.

Sigara içen bir kişinin kıyafetini değiştirmeden ve banyo yapmadan başkalarının bulunduğu ortamlara girmesi bile sakıncalı.

Özellikle de çocukları öpmeleri ve kucaklamaları. Çocuğun sağlığına zarar vermemek için ebeveyn sigara içtikten sonra yıkanmalı ve elbiselerini değiştirdikten sonra çocuk ile bir araya gelmeli.

Eşyalara yapışarak kanser yapıyor

Yapılan araştırmalar sigaranın zararının sadece dumanında gizlenmediğini gösteriyor. Berkeley Laboratuvarları tarafından yapılan bir çalışmaya göre, elbise, mobilya veya duvar kâğıdına yapışan nikotin, oda havasında bulunan nitröz asitlerle birleşerek TSNA denilen tütüne özgü nitrozaminlerin oluşumuna yol açıyor.

Nitröz asit, gazla çalışan aletler ve araba motorlarının çalışması sırasında da ortaya çıkan bir madde. Kanserojen yani kanser yapıcı etkileri olan TSNA’lar yanmamış tütün ve tütün dumanında da bulunuyor; ancak nikotin bulaşmış yüzeylerin nitröz asitle temas etmeleri durumunda 10 kat daha fazla TSNA oluşuyor.

Zaman