Testosteron Benmerkezci Yapıyor

Bilimsel Çalışmalar
Ingiltere’deki Wellcome Trust Centre for Neuroimaging Merkezi’nden bilimadamlarinin yaptigi arastirma, bazi siddet davranislarina neden oldugu bilinen testosteronun, benmerkezcilige de yol...
EMOJİLE

Ingiltere’deki Wellcome Trust Centre for Neuroimaging Merkezi’nden bilimadamlarinin yaptigi arastirma, bazi siddet davranislarina neden oldugu bilinen testosteronun, benmerkezcilige de yol açabilecegini gösterdi.

Testosteronun etkilerinin daha iyi anlasilabilmesi için kadinlarin katildigi arastirmada bilimadamlari, iki kadindan olusan ilk gruba araliklarla testosteron, diger gruba placebo verdi.

Teste tabi tutulan kadinlardan fikir ayriligina düstüklerinde ortak cevap bulmak için isbirligi yapmalari istendi.

Testosteron verildiginde kadinlarin isbirliginin büyük oranda azaldigi görüldü.

Ingiliz "Proceedings of the Royal Society B." dergisinde yayimlanan arastirmada, yüksek dozda testosteron verilen kadinlarin "benmerkezci hale geldigi" vurgulandi.

Arastirmaya imza atanlardan Dr. Nick Wright, davranislarin hormonlarla degisebildigini, örnegin, oksitosin hormonunun kisileri daha çok isbirligine itebildiginin bilindigini belirtti.

Wright, "Bu deneyle, testosteronun daha benmerkezci hale getirerek kararlarimizi da etkileyebildigini gösterdik. Çogu zaman bu durum en iyi çözümü bulmayi engelleyebilir, bazen de bu hormon baskalarinin görüslerini gözardi etmemize neden olabilir" ifadesini kullandi.

Kadinlar, erkeklere göre daha az testosteron salgiliyor.

Benmerkezcilik, her seyi kendine dayandirmak, kendine baglamak, kendine indirgemek, her seyde kendi görüs açisindan hükümde bulunmak, her seyde kendini esas almak ve kendi fikrini, mantigini ve duygusunu hareket noktasi, örnek, ölçü ve merkez almak egilimi olarak tanimlaniyor.

Hürriyet