Susuzluk ve yorgunluk şeker hastalığı belirtisi

Bilimsel Çalışmalar
14 Kasım Dünya Diyabet Günü öncesinde bilinçlenmenin önemine dikkat çeken Emsey Hospital’dan İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Hamidi, şunları söyledi:  “Göz hastalıkları, böbrek hastalıkları...
EMOJİLE

14 Kasım Dünya Diyabet Günü öncesinde bilinçlenmenin önemine dikkat çeken Emsey Hospital’dan İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ahmet Hamidi, şunları söyledi: 

“Göz hastalıkları, böbrek hastalıkları, deri hastalıkları, saç hastalıkları, deride değişik kaşıntılar, farklı yaralar, yaraların geç iyileşmesi, enfeksiyonların sık sık oluşması, özellikle kadınlarda idrar yollarında hastalık, erkeklerde cinsel yetersizlik, kemik erimesi, sinirlerde harabiyet, kalpte bozukluk, tansiyon ve buna bağlı birçok hastalıklar diyabetle beraber seyreder. Bugün yeryüzünde, diyabet nedeniyle her dakika iki bacak kesiliyor. Diyabetin ne kadar tehlikeli bir hal aldığını bu durum açıkça gözler önüne seriyor” uyarısında bulundu.  

DÜZENLİ TEDAVİ 

Diyabetin gençler ve çocuklarda kontrol altına alındığında yaşanacakları anlatan Hamidi, “Düzenli bir tedavi görülürse bu hastalıkla yaşamayı daha iyi başarırlar. Tip 2 diyabette uzun süreli gizli bir dönem vardır. Onun için biraz dezavantajlı. 

Ancak kontrollerin aksatılmamasıyla dezavantajlar avantaja çevrilebilir” diye konuştu. 

ÇOK KARBONHİDRAT AZ PROTEİN TÜKETİN

Mutlaka bir diyet uzmanının desteği alınmalı. Yiyeceklerin yüzde 60 oranında karbonhidratlardan, yüzde 30’unun yağlardan, yüzde 10-15’inin de proteinlerden oluşması gerekir. Ancak karbonhidratlara meyve de dahildir. Un, tuz, yağ ve tatlı ihtiva eden besinler azaltılmalı, fazlaca yeşillik, sebze ve belirli ölçülerde meyve yenmelidir.

SUSUZLUK VE YORGUNLUK

– Tip 1 diyabet: Çok aşırı yorgunluk, halsizlik, susuzluk, aşırı idrara gitme gibi belirtiler taşır. 

– Tip 2 diyabet: Bu belirtilere dikkat edin; çok hızlı kilo verme, baş ağrısı, aşırı bir ağız kuruluğu, vücutta değişik yerlerde kaşıntıların meydana gelmesi, yaraların geç iyileşmesi, kişinin kendini iyi hissetmemesi, gözlerde görme bozukluğu ve yorgunluk. 

HAFTADA 3 GÜN YÜRÜYÜN

Eğer şeker hastalığına bağlı veya herhangi bir nedenle kalp hastalığı, yağlarda yükselme ve buna benzer diğer hastalıklar varsa mutlaka haftada 3 gün, düzenli bir şekilde egzersiz yapılması tavsiye edilir.

Akşam