Şişmanlık Hastalıktır!

Bilimsel Çalışmalar
Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Tansuğ, "Şişmanlık günümüzde dünya nüfusunun yarısından fazlasını tehdit ediyor. Çağımızın hastalığı şişmanlık ile mücadelede öncelikle diyet, egzersiz ve ila...
EMOJİLE

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Tansuğ, "Şişmanlık günümüzde dünya nüfusunun yarısından fazlasını tehdit ediyor. Çağımızın hastalığı şişmanlık ile mücadelede öncelikle diyet, egzersiz ve ilaç tedavilerinden oluşan bir tedavi uyguluyoruz. Bu yöntemlerle sonuç alınamadığı durumlarda cerrahi tedavi gerekiyor. Çünkü şişmanlık düzeltilmediği takdirde ölümcül olabiliyor" diye konuştu.

Doç. Dr. Tansuğ, "Şişmanlık cerrahisinde ameliyat yönteminin seçilebilmesi için kilolu hastanın ameliyattan önce her yönüyle incelenmesi gerekiyor. Şişmanlık cerrahisinde tedavi; besinlerin geçişini engelleyerek veya midenin hacmini küçülterek uygulanan kısıtlayıcı yöntemler ve besinin barsaklardan emilimini önleyici (bypass-atlatma) yöntemler olmak üzere ikiye ayrılıyor. Üçüncü grupta da, her iki özelliği de içeren uygulamalar bulunuyor. Kısıtlayıcı yöntemlere ayarlanabilir mide kelepçesi (gastrik bant) ve tüp mide (sleeve gastrektomi) giriyor. Laparoskopik cerrahinin getirdiği kolaylıklarla artık kapalı olarak, hatta göbekten tek kesiden bile yapılabiliyor. Şişmanlığın tedavi edilmesiyle hayati risk oluşturabilecek birçok hastalığın düzeltilmesinde büyük başarı sağlıyoruz" diye bilgi verdi. 
 
ESTETİK CERRAHİ
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Haluk Duman da kilo problemi olan kişilerde estetik cerrahinin tek başına yeterli olmadığına dikkat çekti.  Prof. Duman, şişmanlık cerrahisini takiben yapılan plastik cerrahi ameliyatları hakkında şu bilgileri verdi:  "Kişi sadece estetik cerrahi ile kilolarından kurtulabileceğini düşünürse hata eder. Takım çalışması gerekir. Bu takım çalışmasının odağında hasta vardır, diyetisyen, endokrinolog, şişmanlık cerrahı ve estetik cerrah bir arada çalışmalıdır."

Estetik cerrahi kararının hastanın klinik gidişine bakarak verildiğini söyleyen Prof. Dr. Duman sözlerine şöyle devam etti: "Şişmanlık cerrahisi sonrasında hastaya mutlaka estetik cerrahi yapmak gerekmiyor. Kişide şişmanlık cerrahisi uygulamasından sonra sarkan karın kendi kendine düzelmiyorsa estetik cerrahi işlemi yapıyoruz. Kilolu hastalarda liposuction, karın germe, meme küçültme, dikleştirme, bacak ve kol germe gibi uygulamaları tek başına ya da ihtiyaca göre kombine şekilde yapabiliyoruz."

Haber Türk