Sıcak günlerde en çok şikayet edilen konunun halsizlik ve kendini yorgun hissetme şikayeti olduğunu hatırlatan halk sağlığı ve iç hastalıkları uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, vücuttaki su kaybı konusunda vatandaşlara uyarıda bulundu.
Sıcak günlerde en çok şikayet edilen konunun halsizlik ve kendini yorgun hissetme şikayeti olduğunu hatırlatan halk sağlığı ve iç hastalıkları uzmanı Dr. M. Emin Dinççağ, vücuttaki su kaybı konusunda vatandaşlara uyarıda bulundu.
Yaz aylarında sıcaklığın yükselmesine bağlı olarak terleme ile daha çok su ve elektrolit kaybedildiğini ifade eden Dr. Dinççağ, "Su ve elektrolit kaybı; yaşlı, direnci düşük, ilaç kullanan kimselerde ciddi belirtilere yol açar. Halsizlik, güçsüzlük, su ve elektrolit kaybı olanlarda en sık rastlanılan belirtilerdendir. Özellikle terleme ile vücuttan su kaybı olmaktadır. Bu idrar söktürücü kullananlarda daha fazla olmaktadır. Vücuttaki su kaybını telafi etmek zorundayız.
Terleme ile vücuttan sadece su kaybı olmaz. Su ile birlikte elektrolit kaybı da yaşanır. Vücuttan elektrolit kaybettiğimizde de halsizlik, yorgunluk, kas kuvvetsizliği, hareket etmekte isteksizlik, huzursuzluk gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler yaşlı ve direnci düşük kişilerde çok küçük bebeklerde daha belirgindir. Hızla kaybı yerine koymak telafi etmek gerekir. Kalıcı olursa böbreklerde ciddi hasarlara yol açabilir" dedi.
Elektrolit ve su kaybının bir diğer belirtisinin de tansiyon düşüklüğü olduğunu belirten Dr. Dinççağ, "Hızla ağızdan su ve elektrolit içeren sıvılar verilmelidir. Ayran, meyve suyu bu konuda en çok tercih edilen içeceklerdendir. Sodalı ve kolalı içecekler daha az tercih edilmelidir. Ancak mevsim meyveleri, kavun, karpuz, şeftali, hem sıvı hem de elektrolit içeriği zengin olduğu için çok tüketilmelidir. Uzun süre güneşte kalanlarda, fırın gibi sıcak ortamlarda çalışanlarda, az su içenlerde bayılma, tansiyon düşüklüğü elektrolit ve sıvı kaybı ile oluşur.
Bu tür insanlarda idrar azalması ve halsizlik şikayetleri vardır. Tansiyon düşüklüğü ve halsizlik şikayetleri sıvı alımına rağmen düzelmiyorsa sağlık kuruluşlarına başvurularak damardan sıvı tedavisi yapılmalıdır. Elektrolit kaybı ileri düzeyde olursa kalp ritminde düzensizlik, baygınlık, şuur kaybı yapabilir. Özellikle yaşlı kişilerde bu belirtiler hayatı tehdit edebilir" diye konuştu.
İha