Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bilgilendirme ve İstihdamı Teşvik Ödül Töreni programı Malatya Aktif İşadamları Derneği’nin (MAKİAD) ev sahipliğinde Anemon Otel’de gerçekleştirildi. SGK Başkanı Fatih Acar burada yaptığı konuşmada, 2008 yılında dünyaya örnek olacak bir sosyal güvenlik reformunu hayata geçirdiklerini belirtti.
Bu reformla herkese eşit, adil bir hizmet sunumunu amaçladıklarını kaydeden Acar, "Eğer Türkiye 2008 yılında bu reformu yapmamış olsaydı, bugün çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalabilirdi. Geçmişte yaşanan yanlış uygulamaların sıkıntısını toplum olarak çok ağır bir şekilde ödeyecektik. İyi ki 2008 yılında tüm dünyaya örnek olacak sosyal güvenlik reformunu hayata geçirdik. Nüfusumuzun tamamı genel sağlık sigortası dediğimiz sosyal güvenlik şemsiyesi altındadır. 4A’lı yani eski tabirle SSK’lı, 11 milyon 402 bin, 4B’liler 3 milyon 312 bin, 4C altında devlet memurları 2 milyon 576 bin kişi toplamda 17 milyon 291 bin kişi sistemimize prim ödüyor." dedi.
2011 yılı itibariyle kurumun gelirinin 102,6 milyar lira olduğunu bildiren Fatih Acar, giderinin ise 116,3 milyar lira olduğunu, 2011 yılı içinde hazinenin SGK’ya 43,8 milyar lira aktardığını ifade etti. SGK Başkanı, 2007 sonu itibari ile sosyal güvenlik açıklarının hazine borçları ve faizleriyle güncellenmiş değerinin 853 milyar lira olduğunu belirterek, 2007 yılı Gayrisafi Milli Hasılası’nın ise 646 milyar lira olduğunu açıkladı. "Sosyal güvenlik açıkları olmasaydı, Türkiye’de ikinci bir Türkiye’yi çıkarmamız mümkün olurdu." diyen Acar, şöyle devam etti:
"Geçmişteki yanlış uygulamaların faturasını yeni nesillere daha ne kadar ödetebilirsiniz? 38 yaşında emekli. 20 yıl sisteme prim ödemiş. Bir de asgari ücretten ödemiş. 40 yıl emekli aylığı alıyor. Aldığı emekli aylığı asgari ücretin 2 katına tekabül edecek düzeyde. Böyle bu sistemi nereye kadar götüreceksiniz. Şimdi 2012 bütçesine baktığımızda 133,2 milyar TL gelirimiz var. Prim gelirimiz 97,2 milyar TL. Emekli aylıklarımız 104,7 milyar TL. Prim gelirleri ile emekli aylıklarını karşılamayan bir ülke konumundayız şuan. 2007 yılında aradaki makas daha açıktı. 15 milyar TL’nin üzerinde bir fark vardı. İnşallah bu makas biraz daha daralacak. Şimdi giderlerimiz 158,7 milyar TL’dir. Buraya baktığımızda açığımız 25 milyar TL’dir. Hazine’nin bu yıl bize 66,2 milyar TL aktardığını söyleyebiliriz. Emekli aylıklarıyla ilgili 10 yıl önce GSMH’den aldığı pay yüzde 4,2 iken bugün 7,2’lere gelmiş. Biz emeklilerimize GSMH’dan daha fazla pay vermişiz. Ama sıkıntı 10 milyondan fazla emekli var. Bu fazla bir sayı."
Emekli maaşlarının ödemesi konusunda bankalarla yeni protokoller yaparak ciddi tasarruflar sağladıklarını kaydeden SGK Başkanı Acar, "104 milyar TL biz emekli aylığı ödüyoruz. Eskiden emekli aylığını öderken bile bankalara komisyon ödeniyormuş. Bankalarla yeni protokoller imzalayarak 300 milyon TL tasarruf sağladık." dedi.
Toplantıda bir konuşma yapan Ak Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık da SGK’nın işveren, işçi, hastaneleri ve hastaları ilgilendiren bir kurum haline geldiğini söyledi. Çalık, "Türkiye, ekonomide çok başarılı işler yaptı. Eğitimde, ulaştırmada, sağlıkta, dış politikada çok ciddi yollar kat ettik." şeklinde konuştu. MAKİAD Başkanı Muzaffer Erşan, Malatya ekonomisinin her geçen gün büyüyerek, adından söz ettirdiğini dile getirdi. Dernek olarak işadamlarına her konuda yardımcı olmaya, yol göstermeye çalışarak öncülük ettiklerini anlatan Erşan, kent sanayicisi ile oluşturdukları sinerji sayesinde Malatya’nın önemli bir noktaya geldiğini kaydetti. Programda ayrıca Malatya’da en yüksek SGK primi ödeyen kurumlara plaket takdim edildi.
cihan