Sağlıkta ‘kağıt’ reçeteye devam

Bilimsel Çalışmalar
Bu şifreler hukuki açıdan yeterli olmadığı için hekimin reçetenin çıktısını alarak imzalaması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, yayınladığı genelgeyle SGK’nın 1 Temmuzda başlatt...
EMOJİLE

Bu şifreler hukuki açıdan yeterli olmadığı için hekimin reçetenin çıktısını alarak imzalaması gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, yayınladığı genelgeyle SGK’nın 1 Temmuzda başlattığı ”E-reçete” uygulamasıyla ilgili hususlarda hekimleri uyardı.

Tosun, bakanlığın ülke genelinde yazılan tüm reçeteleri kapsayan ”Ulusal E-reçete Projesi” yürüttüğünü, bununla birlikte SGK’nın ”E-reçete” projesine de destek verdiğini bildirdi.

Ancak uygulama süreciyle ilgili gerek saha gözlemleri gerekse bakanlığa intikal eden geri bildirimlerden, hastalara ıslak imzalı reçete verilmediğinin tespit edildiğini belirten Tosun’un yayınladığı genelgeye göre şu düzenlemelere gidilecek:

-Hekimler hastaların ilaçlarını SGK’nın sisteminden e-reçeteyle girmeye devam edecek. Ancak bunun için alınan şifreler ıslak imza gibi hukuki bir nitelik taşımadığı için, hekimler e-reçetelerin çıktısını alarak imzalayacak.

-Hastane başhekimlikleri, hasta muayenesi yapılan ve reçete düzenlenen tüm polikliniklerde çıktı alınabilmesi için bir yazıcı bulunduracak.

-Bu cihazın olmadığı polikliniklerde yazıcı alınıncaya kadar hekimler reçetelerini el yazısıyla yazacak ve imzalayacak.

”Yeterince güvenli değil”

Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Hakkı Öztürk, düzenlemeyle ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, ”E-reçete”nin, bakanlığın ”E-sağlık” uygulamasının bir parçası olduğunu söyledi.

E-sağlık hizmetiyle vatandaşa ait sağlık uygulamalarının tek sistem altında toplanacağı bir yapı oluşturulacağını anlatan Öztürk, ”Vatandaşlarımız kendilerine ait tüm sağlık bilgilerine, oluşturacağımız bir portal üzerinden alacakları şifreyle ulaşabilecek. E-reçete de bunun bir parçası olacak. Hastalar kullandıkları ilaçları bu sistem üzerinden görebilecek” bilgisini aktardı.

SGK’nın e-reçete sisteminin ise bundan tamamen farklı olduğunu vurgulayan Öztürk, şunları belirtti:

”Şu anda hekimlerimiz hastaların ilaçlarını SGK’nın sistemine girerek e-reçeteyle yazabiliyor, ama hastalar bunları göremiyor. Vatandaşlarımız edindikleri alışkanlıklar gereği reçetelerini görmek, eline almak istiyor. Hekimi kendisine reçete vermediği zaman bize dönüş yapıyor. Hekimlerimizin bir bölümünün aldığı şifreyle ilaçları e-reçeteye girdiğini, ancak hastasına yazılı reçete vermediğini tespit ettik. Ancak şifre yeterince güvenli bir uygulama değil. Örneğin hekimin masasında açık kalan sisteme başkaları tarafından girilme riski de var. SGK’nın şifre protokolü, ıslak imzaya eşdeğer hukuksal bir nitelik taşımıyor. Bu nedenle mutlaka reçetelerin kağıda dökülüp hekim tarafından imzalanması gerekiyor.”

5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ile düzenlenen ”E-imza”nın ise hukuksal bir nitelik taşıdığını ifade eden Öztürk, ”Yakında TÜBİTAK ile bir protokol imzalayarak tüm hekimlerimize ücretsiz e-imza temin edeceğiz. E-imza ile girilen reçeteler ıslak imzaya eşdeğer hukuksal nitelik taşıyacak. Elektronik imzaya geçildiğinde ıslak imza gerekmeyecek ancak yine de hastalara reçetenin çıktısının verilmesini isteyeceğiz” diye konuştu.

Elektronik imza yakında başlıyor

Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görevli tüm hekimlere hastane başhekimlikleri, aile hekimlerine ise il halk sağlığı müdürlükleri tarafından ücretsiz e-imza temin edilecek.

Yine başhekimlikler ve il halk sağlığı müdürlükleri, Hastane Bilgi Yönetim Sistemleri (HBYS) ve Aile Hekimliği Bilgi Yönetim Sistemleri (AHBS) aracılığıyla ”e-reçete”ye ”e-imza” atılmasını sağlayacak yazılım desteği sağlayacak.
 


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107