Sağlıklı kalbin sırrı evlilik!

Bilimsel Çalışmalar
Mutlu bir evlilik ve düzenli bir yaşam, kişinin kafasındaki bir takım sorumlulukların eve yönlendirilmesine yardımcı olur. Her şeyden önce eş ve çocuklarla belli sorumluluklar düşünülür.  Evli ol...
EMOJİLE

Mutlu bir evlilik ve düzenli bir yaşam, kişinin kafasındaki bir takım sorumlulukların eve yönlendirilmesine yardımcı olur. Her şeyden önce eş ve çocuklarla belli sorumluluklar düşünülür. 

Evli olmak genelde toplumda kabul görmek anlamına gelir. Bu nedenle evli olan insanlar toplumda sosyal barışı yakalar ve bunun getirdiği stres faktörlerinden uzak kalır. Bekâr insanların ise konsantrasyonları dağınık olur. Sosyal açıdan toplum tarafından kabul görmedikleri için büyük bir stres altına girerler. Bu yaşadıkları stres de kalp krizi riskini tetikler. Evliler ise kalbi olumsuz etkileyen bu tür stres faktörlerinden uzaktır. Çünkü her şeyden önce eşlerini ve çocuklarını düşünürler. Bu durum kadın için de erkek için de geçerlidir. Tüm bu nedenlerden düzenli ve mutlu bir evlilik kalp krizi riskini düşürür.   

Sağlıklı bir kalp için gülün 

Gülmek ve ağlamak aslında aynı şeydir. Her ikisi de duyguların boşalması anlamına gelir. Genellikle aşırı üzüntü, öfke, aşırı yük gibi faktörler ağlama ya da gülmeye neden olur. Kişi gerçekten durumu kafasında algılayarak mizah duygusu ile hareket ederek gülerse, büyük oranda rahatlar. Gülmek, keyif hormonlarını salgılar ve stres hormonlarının baskılanmasına yardımcı olur. Bu sayede kalbe zararlı olan faktörler de ortadan kalkar.  

Hareketsiz bir yaşam sürmeyin 

Akşam Gazetesi’nde yer alan habere göre bir kişinin hiçbir risk faktörü altında olmasa dahi hayatı boyunca kalp krizi geçirme riski yüzde 1’dir. Ancak; yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, sigara kullanımı, ailede kalp hastalığı öyküsü, hareketsiz yaşam ve 40 yaş üzeri olma gibi faktörler, kişinin kalp krizi geçirme riskini yüzde 50 oranında artırır. Sürekli masa başında olan insanların kalp hastalıklarına yakalanma riski yüksektir. Hareketsiz olarak 2 saati masa başında geçirmek, ciddi bir kalp krizi riski oluşturur. Bunun için kişilerin öncelikle masa başından kalkması gerekir. Her gün tempolu olarak yapılan 45 dakikalık yürüyüş de kalp sağlığı için çok önemlidir. Otururken yapılacak egzersizler de öyle… Bunlar; boyun çevirme, bacakları karna çekip uzatma, pedal hareketi yapma ve kolları arkaya doğru açarak germedir. Kişi, kalp krizi geçirme riskini en aza indirebilir. Bunun için öncelikle düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenmeden oluşan bir yaşam şekli benimseme gereklidir.