Sağlıklı beslen sağlıklı yaşa

Bilimsel Çalışmalar
Sağlıklı yaşamak ve sağlık problemlerini en aza indirmek için beslenme ve fiziksel aktiviteye önem verilmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, "Sağlıklı yaşamak ve sağlık problemlerini en aza indirm...
EMOJİLE

Sağlıklı yaşamak ve sağlık problemlerini en aza indirmek için beslenme ve fiziksel aktiviteye önem verilmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, "Sağlıklı yaşamak ve sağlık problemlerini en aza indirmek için beslenme ve fiziksel aktiviteye önem verilmeli.

Sağlıklı beslenme deyince aklımıza yeterli ve dengeli beslenme gelmeli, yani gün içinde tüm besin gruplarından tüketmek. Düzensiz beslenme alışkanlığı olan bireyler eski alışkanlıklarınızdan vazgeçip, yeni yaşam biçiminizi oluşturun. Yediğiniz yemeği korkmadan yiyebilmek için ya da alınan kiloların ardından pişmanlık hissetmeden kilo kontrolünüzün takibini yaptırın. Yemek birçok kişi için en büyük keyiftir. Besin seçimi kültür ve yaşam çevresinden etkilenir.

Besin çeşitliliğini ve porsiyon miktarını kontrol altına almayı başaran bireylerde yemek keyfinize keyif katabilirsiniz. Alınan enerji ile harcanan enerji arasındaki kontrolü sağlayabilirseniz yemek zevkiniz kabusa dönüşmez. Her mevsim severek tükettiğimiz meyveler öncelikle vücudumuzun şeker ve enerji ihtiyacını karşılar. Büyüme ve gelişmeye yardım eder, hücre yenilenmesini ve doku onarımını sağlarlar. Ayrıca, meyve ve sebzeler yüksek miktarda posa (lif) içermesi sebebiyle bağırsakların düzenli çalışmasında ve kolesterol seviyesinin kontrolünde büyük rol oynamaktadır" dedi.

MEYVE VE SEBZELERİN YARARLARI

 Bazı meyve ve sebzelerin faydaları hakkında bilgi veren Yılmaz, "Elma kalbinizi korur, kabızlığı önler, akciğer kapasitesini artırır. Kayısı kanserle mücadele eder, tansiyonun kontrolünü sağlar, görme yeteneğini korur, yaşlanma sürecini yavaşlatır. Muz kalp ve damar hastalıklarına karşı korur, ishali önler, tansiyonu dengeler, öksürüğü azaltır, kemikleri güçlendirir. Ligarba (çalı çileği) kemikleri güçlendirir, kalbi korur, kanserle mücadele eder, görme yeteneğini korur. Ayva ishal ve dizanteriyi keser. Mide ve bağırsakları kuvvetlendirir. Kanı temizler. Çarpıntıya iyi gelir. Havuç bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor.

 Mide ve bağırsak kanamalarını önler, kansızlığı giderir, anne sütünü arttırır, yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir, ülserdeki şikayetleri giderir, cildin kurumasını engeller. Domates kanserden koruyucu etkiye sahip ve yaşlanmayı zihinsel-bedensel olarak yavaşlatıcı özelliği olan bir sebzedir. Yüksek kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve vücudun su tutmasını engeller. İçerdiği likopen sayesinde vücudu kalp hastalıklarına karşı korur. Araştırmalar domatesin prostat kanseri riskini azalttığını gösterdi. Lahana kanserle mücadele eder, kabızlığı önler, kilo kaybına teşvik eder ve kalbi korur.

 Enginar sindirime yardımcı olur, kolesterolü düşürür, kan şekerini düzenler, karaciğer hastalığına karşı korur. Fasulye kabızlığı önler, kolesterolü kontrol etmeye ve belli kanser risklerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan egzersizler, alınan enerji ve harcanan enerji arasındaki dengeyi kurmaya yardımcı olacak ve kilo artışı önlenecektir.

Hareketsiz yaşamın neden olduğu bedensel ve ruhsal sorunların kaygı verici olduğu kabul edilmektedir. Fiziksel aktivite birçok hastalık için önleyici hem de iyileştirici etkiye sahiptir. Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite vücudun yağ kas dengesini kontrol eder. Yaptığınız diyetin ne kadar doğru olduğunu öğrenmek için vücut yağ kas dengesi kontrol edilmeli. Vücut kompozisyonunuza göre uygun beslenme ve egzersiz programı yapılmalıdır" diye konuştu.

İHA